Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Propunerea vine după descoperirea, în august, a unei găuri de 2 milimetri într-o navetă atașată Stației Spațiale Internaționale și a eșecului, luna trecută, a unei misiuni cu o rachetă Soyuz. Într-un material video apărut pe rețelele de socializare duminică, șeful Roscosmos, Dmitry Rogozin, sugerează ca dezvoltatorii de noi echipamente să treacă testele de siguranță împreună cu invențiile lor.

”Când tovarășului Stalin i s-a prezentat un vehicul blindat în care trebuia să meargă - susținându-se că focurile trase cu mitraliera nu pot să-l străpungă - el a pus proiectantul mașinii înăuntru și a tras cu mitraliera”, spune Rogozin în întrunirea ce a avut loc cu ușile închise.

”Creatorul (vehiculului) a supraviețuit pentru că mașina era bună”, a adăugat el.

Rogozin a continuat sugerând că această practică ar trebui folosită în testele de siguranță pentru sistemele de evacuare propuse a fi instalate la bordul generației următoare de nave spațiale, Federatsiya, care ar urma să efectueze zboruri cu personal la bord începând cu 2024. ”Propun ... punerea proiectanților în naveta (Federatsiya) în timpul testării sistemului de salvare de urgență”, este auzit Rogozin spunând în clipul video.