Dolarul a continuat să crească și luni și a ajuns aproape de maximul ultimelor 16 luni, în condițiile în care Rezerva Federală americană este așteptată să înăsprească în continuare politica monetară, iar lira sterlină este sub o presiune mare, pierzând luni dimineață peste jumătate de procent, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 08.46 Moneda euro a pierdut peste 0,3%, până la 1,13 dolari, cel mai redus nivel de după iunie 2017, tot din cauza incertitudinilor privind Brexitul

Fed a reafirmat planul de majorare a dobânzilor cu 25 de puncte de bază în decembrie, plus alte două posibile majorări până la mijlocul anului viitor, în condițiile unei economii pe ritm de creștere și al presiunilor de majorare a salariilor. Moneda americană beneficiază acum și de o ieșire a investitorilor de pe activele mai riscante din cauza tensiunilor SUA-China, de încetinirea economiei chineze, de incertitudinile privind Brexitul și de tensiunile dintre Roma și Bruxelles pe tema planului bugetar italian.

În schimb, lira sterlină a pierdut peste 0,5%, până coborând până la nivelul de 1,2905 dolari, din cauza incertitudinilor privind Brexitul.

În acest moment, în interiorul guvernului condus de Theresa May există tensiuni privind capacitatea ei de a produce un plan ordonat de ieșire din UE, iar negocierile cu Bruxelles sunt blocate în privința graniței terestre dintre Irlanda de Nord și Irlanda.