În contrast total cu liderii Emmanuel Macron și Angea Merkel care au participat sâmbătă la o ceremonie sobră pentru a marca armistițiul din Primul Război Mondial, abia sosit în Franța Donald Trump a decis să își anuleze vizita la cimitirul Aisne-Marne, unde au fost îngropați soldați americani și francezi care s-au luptat cu trupele germane în 1918. Motivul: ploaia.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Decizia sa a stârnit un val de critici, printre cei care și-au arătat indignarea fiind și nepotul lui Winston Churchill, care l-a calificat pe Trump drept patetic și inadecvat, relatează The Guardian.

Nicholas Soames, nepotul lui Churchill și parlamentar conservator, a scris pe twitter: ”Soldații au murit înfruntând adversitatea, în timp ce pateticul și inadecvatul Donald Trump nu a putut înfrunta nici măcar condițiile meteo pentru a-și exprima omagiul. Nu este demn să reprezinte această țară mare”.

Comentatorul american David Frum a scris și el pe twitter: ”Este incredibil că un președinte călătorește până în Franța pentru o aniversare atât de importantă și apoi rămâne în camera sa de hotel ca să să uite la televizor în loc să omagieze soldații americani care și-au dat viața pentru victoria de acum 100 de ani”.

Lideri din 70 de state participă duminică, a Paris, la ceremoniile care marchează 100 de ani de la semnarea armistițiului din Primul Război Mondial.

Trump s-a făcut remarcat în prima zi a evenimentelor pentru disputa cu președintele gazdă, Emmanuel Macron, pe tema armatei europene versus NATO. Ulterior discuțiilor cu omologul american, Macron și cancelarul german Angela Merkel au transmis un mesaj de unitate în cadrul ceremoniilor de sâmbătă. Cei doi lideri au intrat şi în ''Vagonul armistiţiului'', o replică a vagonului în care a fost semnat armistiţiul, şi au semnat acolo în cartea Memorialului.

Este pentru prima dată când liderii Franţei şi Germaniei vizitează împreună acest monument, prezenţa lor acolo fiind acum comparată, prin încărcătura ei simbolică, cu gestul preşedintelui Francois Mitterand şi cancelarului Helmut Kohl, care şi-au dat mâna în semn de reconciliere şi unitate în timpul unei ceremonii desfăşurate în anul 1984 la cimitirul Douaumont din Verdun.

În Poiana Rethondes, pe 11 noiembrie 1918, a fost semnat într-un vagon restaurant armistiţiul prin care Germania şi puterile aliate au încheiat Primul Război Mondial. În anul 1940, Hitler a ales acelaşi loc şi acelaşi vagon, adus special de la muzeu, ca scenă pentru a primi capitularea Franţei după ce trupele naziste ocupaseră nordul acestei ţări.