Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal aduce "clarificări" în cazul Rise Project, susținând că a solicitat publicației informații "ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică, care a semnalat posibile încălcări ale legislației privind protecția datelor cu caracter personal, prin postările realizate de Rise Project în spațiul public". Autoritatea de Supraveghere, instituție "autonomă și independentă", enumeră articolele de lege legate de competențele instituției și de procedura de efectuare a investigațiilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rise Project a anunțat joi că a primit o notificare de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în care i se solicită divulgarea surselor în cazul anchetei #TeleormanLeaks.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a transmis, vineri, un comunicat de presă în care face "clarificări" în cazul Rise Project, "având în vedere informațiile și articolele apărute în spațiul public".

Instituția spune că a solicitat informații Rise Project ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică, ce a semnalat posibile încălcări ale legislației privind protecția datelor cu caracter personal și precizează că Autoritatea de Supraveghere nu emite somații.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal spune că este o instituție "autonomă și independentă" și enumeră articolele de lege legate de competențele instituției și de procedura de efectuare a investigațiilor.

Autoritatea de Supraveghere mai spune că "s-a exprimat și a actionat în mod constant, înca de la inființare, în anul 2005, în sensul asigurării unui echilibru între dreptul la protecția datelor cu caracter personal, libertatea de exprimare și dreptul la informație".

Instituția precizează "în mod ferm" că "demersurile sale se înscriu exclusiv în sfera atribuțiilor legale, fără a aduce atingere libertății presei și fără a interfera în vreun fel cu exercitarea competențelor și atribuțiilor legale ale altor instituții ale statului".

Nicoleta Pene, director Tel Drum, unul dintre personajele centrale din dezvăluirile #TeleormanLeaks din Rise Project, a trimis mai multor redacții o notificare prin care cere ca referirile la persoana sa să dispară, a scris Paginademedia.ro. Astfel, ea a cerut să îi fie respectat dreptul la ștergerea datelor - "dreptul de a fi uitat” -, prevăzut de art 17 din Regulament.”

Președintele Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), instituție care a amenințat Rise Project cu o amendă de 20 de milioane de euro dacă nu respectă presupuse prevederi legale în scandalul #TeleormanLeaks, este Ancuța Gianina Opre, care are o carieră strâns legată de PSD, partid care a propulsat-o în diferite demnități publice. În plus, ea este urmărită penal într-un dosar DNA. Dosarul a fost deschis de DNA în februarie 2017 (sursa). Procurorii anti-corupție o acuză pe Opre de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, dezvăluie G4media.ro.