Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) reia procedura de desemnare a membrilor completurilor de cinci judecători vineri, când va avea loc tragerea la sorți a membrilor completurilor. Procedura va fi reluată ca urmare a deciziei de miercuri a Curții Constituționale, care a stabilit că există un conflict juridic de natură constituțională între instanța supremă și Parlament, iar completurile de cinci judecători trebuie refăcute. Consecința schimbării componenței instanței ar putea fi reluarea de la zero a proceselor aflate în faza de apel la completurile de cinci. Printre acestea se află și cele în care sunt judecați liderul PSD, Liviu Dragnea, și secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tragerea la sorți pentru desemnarea membrilor completurilor de cinci judecători pentru anul 2018 va avea loc în ședință publică, de la ora 10.00, la sediul Înaltei Curți de Casație şi Justiție.

Instanța supremă pune astfel în aplicare decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, care a constatat un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit CCR, conflictul juridic este generat de hotărârile Colegiului de conducere al instanței supreme, începând cu hotărârea nr.3/2014, prin care au fost desemnați prin tragere la sorți doar patru din cei cinci membri ai completurilor de cinci judecători. Aceasta, contrar celor prevăzute de noile modificări aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Consecința schimbării completurilor - reluarea de la zero a unor procese; explicațiile unui magistrat

În condițiile în care se schimbă componența instanței, ar putea fi reluate de la zero toate procesele aflate în faza de apel la completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de casație și Justiție.

"În mod firesc, faptul că se schimbă componența completurilor înseamnă că procesele se reiau de la zero. Principiul este că judecătorul cauzei trebuia să ia contact direct cu probele. Dincolo de cauzele de corupție, explicația are la bază ceva obiectiv - nu poți să condamni o persoană dacă tu nu o audiezi și nu percepi în mod direct dacă minte sau nu minte", a explicat pentru HotNews.ro judecătorul Horațius Dumbravă, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

La instanța supremă sunt doua completuri de judecată în penal, conduse de vicepresedintele instanței Iulian Dragomir și de șefa Secției Penale a ICCJ, Mirela Popescu.

Procesele lui Dragnea și Toni Greblă, printre cele care ar putea fi reluate; procesul lui Dragnea a fost reluat de la zero și în faza de fond

Printre cele mai cunoscute dosare aflate în faza de apel la completurile de cinci judecători și care ar putea fi reluate sunt cele în care sunt judecați liderul PSD, Liviu Dragnea, și șeful Secretariatului General al Guvernului, Toni Greblă.

De altfel, Liviu Dragnea a contestat la Curtea de Apel București decizia luată de instanţa supremă de a menţine completurile de cinci constituite la începutul anului, după ce au intrat în vigoare modificările asupra legii de organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completurile de cinci judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.

Procesul în care liderul PSD a fost condamnat de instanța supremă, în 21 iunie, la trei ani şi jumătate de închisoare a avut două termene în apel la completul de cinci judecători de la instanța supremă. Primul termen, de la începutul lunii octombrie, a fost amânat pentru a da posibilitatea unora dintre inculpaţi, între care şi Liviu Dragnea, să îşi angajeze avocaţi. Cel de al doilea termen al procesului a avut loc luni, când procesul a fost amânat din nou, după ce avocații au cerut timp să studieze motivele de apel. Următorul termen a fost stabilit pentru 3 decembrie.

Apelul în procesul lui Dragnea este judecat de Completul 1, condus de vicepreşedintele ICCJ Iulian Dragomir. Membrii titulari ai completului de judecată sunt magistrații Simona Cristina Neniţă, Daniel Grădinaru, Florentina Dragomir şi Lavinia Lefterache, iar supleanţi sunt judecătorii Maricela Cobzariu, Dan Andrei Enescu, Valentin Horia Șelaru şi Silvia Cerbu.

Procesul lui Liviu Dragnea a fost reluat de la zero de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și în faza de fond, în condiţiile în care unul dintre magistrați, Ana Maria Dascălu, s-a pensionat.

Liviu Dragnea a fost condamnat pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. În motivarea deciziei, magistraţii de la ICCJ noteaz[ că liderul PSD "a adoptat o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute". De asemenea, magistrații arată în motivare că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

Un alt proces aflat în faza de apel la completul de cinci judecători de la instanța supremă este cel în care Toni Grebă, fost senator și judecător al CCR, a fost acuzat de către DNA de trafic de influenţă, fals în acte şi coordonarea unui grup infracţional.

Greblă - care din septembrie este secretar general al Guvernului - este acuzat că a primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină bunuri şi servicii pentru a-l ajuta să obţină contracte în domeniile energie şi transport fier vechi, promiţându-i că intervine la funcţionari publici din companii de stat, ministere, autorităţi publice centrale şi locale. În faza de fond a procesului, instanța supremă a decis, în luna mai, achitarea șefului SGG.

Și în procesul lui Toni Greblă au avut loc două termene în apel, ultimul fiind miercuri, când magistrații au dispus amânarea pentru 3 decembrie.

Toni Grebă este cel care a reprezentat Guvernul miercuri, la Curtea Constituțională, în ședința în care a fost dezbătut conflictul juridic de natură constituțională între instanța supremă și Parlament.