Secretarul General al Guvernului, Toni Greblă, a declarat miercuri, pentru agenția Mediafax, după decizia CCR privind completele de la Înalta Curte, că după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, în cazul unor dosare definitive se poate ajunge la revizuire sau se poate formula o contestație în anulare.

Toni GreblaFoto: AGERPRES

„Statul, prin instituțiile sale, are obligația să respecte de îndată deciziile instanțelor de judecată și respectiv ale Curții Constituționale, astfel încât nici nu mai trebuie așteptată motivarea Curții și Înalta Curte trebuie să se conformeze. După ce va apărea în Monitorul Oficial decizia Curții, sunt căile prevăzute de lege, revizuire, contestație în anulare, nu pot să dau acum o opinie general valabilă, prin care cei care au fost judecați în apel de către un complet de 5 judecători format cu nerespectarea art.32 din Legea 304 au la îndemână această cale de atac pentru a reforma deciziile pentru că nerespectarea compunerii completelor de judecată este sancționată cu nulitatea absolută”, a declarat, miercuri secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, întrebat ce înseamnă concret decizia CCR privind formarea completelor de 5 judecători de la ÎCCJ.

Greblă a adăugat că se referă doar la dosarele rămase definitive. „Numai cele rămase definitive, pentru că celelalte sunt în curs de soluționare și se va remedia această deficiență în compunerea completelor și se va da o soluție finală pe un complet constituit conform legii”, a aratat acesta.

Întrebat cum comentează afirmațiile opoziției că decizia CCR l-ar putea ajuta pe președintele PSD Liviu Dragnea, secretarul general al Guvernului a indicat că „nu ai ce să reformezi” în cazul liderului social-democrat.

„Păi nu, pentru că din câte știu eu hotărârea dlui Dragnea, dacă vă referiți la asta, nu e definitivă, așa încât nu ai ce să reformezi acolo, ci continuă judecata cu un complet constituit conform legii. Legea și deciziile Curții Constituționale se aplică , nu unei anumite persoane. Sigur, poate să profite și Ionescu, și Popescu, de această lege, dar nu are nicio ... V-am spus, din câte știu eu dosarul dlui Dragnea este în fază de apel, e chiar la începutul apelului și va fi judecat în continuare de un complet compus conform art.32 din Legea 304”, a declarat Toni Greblă.

Curtea Constituțională a României a anunțat, miercuri, că Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorți, toți membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și ÎCCJ.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Pe 2 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR în legătură cu existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Controversele au început după ce a intrat în vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.

La Înalta Curte, Colegiul de conducere a decis să se aplice doar de la 1 ianuarie 2018, în timp ce Guvernul susține că nu este respectat forul legislativ și deciziile acestuia.