Instanța supremă trebuie să își asume decizia de astăzi a Curții Constituționale și să aplice ceea ce trebuia să facă din 2014, adică să fie trași la sorți toți cei cinci membri ai completurilor de cinci judecători de la instanța supremă, ci nu doar patru dintre ei, a declarat pentru HotNews fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii Horațius Dumbravă. El a spus că decizia CCR este obligatorie doar pentru viitor, dar ar putea fi folosită pentru decizii date de instanțe începând cu anul 2014 și atacate deja prin acțiuni în contencios administrativ în care se invocă nelegalitatea constituirii completurilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dumbravă a spus că problema constitirii completurilor de cinci judecători de la instanța supremă a apărut încă din 2014, când Înalta Curte "a greșit profund" hotărând în colegiul de conducere ca doar patru din cinci judecători să fie trași la sorți.

"Decizia CCR este clar una care aruncă în aer modul în care au fost constituite completurile de judecători începând cu anul 2014. Înalta Curte trebuie să respecte decizia de astăzi a CCR, ne place, nu ne place, și să decidă că toți membrii completurilor de cinci judecători se trag la sorți", a declarat fostul președinte al CCR.

Constituția prevede că hotărârile CCR pot fi aplicate doar pe viitor, dar decizia de astăzi a Curții Constituționale va putea fi invocată în multe procese începute din 2014, existând deja foarte multe acțiuni în contencios administrativ privind nelegalitatea constituirii completului de cinci judecători, a mai expolicat judecătorul.

"Ce nu înțeleg eu este de ce Guvernul este cel care a sesizat CCR pe conflictul Parlament - Înalta Curte. O sesizare la CCR ar fi putut fi făcută de CSM, de Parlament sau de Înalta Curte. Trebuie văzută motivarea CCR, pentru a ne lămuri cum Guvernul, care nu are atribuții în aplicarea legii în acest domeniu, a sesizat Curtea, iar CCR a admis excepția între alți subiecți constituionali. Ce treabă are Guvernul, care pune în aplicare legile?", a adăugat Dumbravă.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de cinci judecători de la instanța supremă.

Curtea Constituțională a anunțat că a admis cu majoritate de voturi sesizarea premierului Viorica Dăncilă și a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, generat de hotărârile Colegiului de conducere al instanței supreme, începând cu hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnați prin tragere la sorți doar 4 din cei 5 membri ai completurilor de 5 judecători. Aceasta, contrar celor prevăzute de noile modificări aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

CCR spune că instanța supremă trebuie să aplice imediat decizia Curții și să refacă completurile de cinci judecători. "Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorți a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018", arată CCR.

În 2 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR în legătură cu existența unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă. Premierul argumentează că instanţa supremă şi-a stabilit propriile reguli, încă din 2014, în ceea ce priveşte completele de cinci judecători şi refuză să aplice modificările legale.

Sesizarea la CCR a fost formulată de către Guvern, în contextul în care şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă, un astfel de complet judecând şi apelul în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care el a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare.

De altfel, Dragnea a discutat marți cu ministrul justiției despre sesizarea privind completul de 5 judecători.

Dragnea spunea înaintea acţiunii Guvernului la CCR că se urmăreşte să fie ”băgat la puşcărie” de un complet de la instanța supremă făcut cu încălcarea legii şi că a vorbit cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să facă demersuri privind desemnarea completurilor de cinci judecători de la ICCJ.