Senatorul USR Vlad Alexandrescu spune că a fost sesizat de mai mulți părinți că elevii de la Liceul tehnologic pentru elevi cu nevoi speciale "George Barițiu" din Oradea ar fi abuzați de către jandarmii care asigură paza instituției pe timpul nopții și care "intră în camerele copiilor, le aplică lovituri și îi electrocutează cu electroșocuri". El afirmă că a făcut o plângerela Parchet și a sesizat Avocatul Copilului. Jandarmeria Bihor susține însă că instituția nu asigură paza liceului.

Vlad AlexandrescuFoto: Facebook - Vlad Alexandrescu

Senatorul USR povestește, pe Facebook, că la Liceul tehnologic pentru elevi cu nevoi speciale "George Barițiu" din Oradea, unde învață copii cu autism, cu retard mintal sau cu alte afecțiuni psihice, paza este asigurată pe timpul nopții de jandarmi după ce în urmă cu câteva săptămâni a avut loc un incident, un copil fiind abuzat sexual.

"Acum câteva săptămâni a avut un loc un incident oribil în care un elev de la Arte și Meserii a obligat pe unul dintre copiii cu retard mintal să îi fac sex oral unui alt coleg cu probleme psihice. Totul în plină zi, în curtea liceului presărată cu camere video. Sesizarea a fost făcută abia după o săptămână, iar agresorul a fost arestat preventiv. Ce face conducerea școlii? În loc să se preocupe de consilierea psihiatrică a victimelor ori să facă o anchetă pentru a vedea de ce elevii nu erau sub supravegherea profesorilor, primul lucru pe care îl face este să apeleze la Jandarmerie pentru a asiguta paza liceului. Așa-zisa "pază" a forțelor de ordine este asigurată doar noaptea și doar în internat", afirmă Vlad Alexandrescu.

El spune că mai mulți părinți i-au sesizat că jandarmii care ar trebui să-i protejeze pe copii îi abuzează "în cel mai teribil mod cu putință".

"Din relatările lor, jandarmii se comportă ca niște brute, intră în camerele copiilor, le aplică lovituri și îi electrocutează cu electroșocuri. Copii cu grave probleme psihice care, în locul tratamentului unor specialiști, primesc lovituri și șocuri... Iar asta este doar ce mi-au scris unii părinți până acum. Jumătate din elevii liceului special provin din centre de plasament. Ei nu au părinți care să-i ducă la spital, să vadă dacă sunt bine sau să le îngrijească rănile. Ei nu au nicio voce cu care să strige după ajutor. Fără sesizările părinților, ar rămâne în acest iad fără ca nimeni să știe de suferința lor", afirmă senatorul USR.

El spune că a făcut o plângere către Parchet și a sesizat Avocatul Copilului.

Jandarmeria Bihor susține însă că "nu a fost solicitată şi nu a executat misiuni de pază" la internatul Liceului Tehnologic George Bariţiu din Oradea, "cu atât mai mult cu cât Legea 550 din 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu modificările și completările ulterioare şi Legea 333 din 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protectia persoanelor, republicată, prevăd expres că Jandarmeria Română

poate asigura paza unor obiective, altele decât cele aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, doar prin Hotărâre de Guvern".

"În ceea ce priveşte informaţia apărută în mass-media, cu privire la incidentul petrecut în incinta aceluiaşi liceu în data de 5 octombrie 2018, menţionăm că Jandarmeria Bihor nu a fost solicitată şi nici nu a intervenit pentru rezolvarea acelui incident", mai precizează Jandarmeria într-un comunicat transmis Hotnews.