Draftul rezoluției pentru România: Parlamentul European, profund îngrijorat de modificările legislației judiciare și penale

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 6 noiembrie 2018, 22:48 Actualitate | Esenţial


Tudorel Toader
Foto: Agerpres
Parlamentul European este profund îngrijorat de legislația reformată referitoare la legislația judiciară și penală din România, în special cu privire la potențialul de a submina independența sistemului judiciar, potrivit unui draft al rezoluției care va fi votat în PE, obținut de Mediafax.

Document este doar o variantă de lucru care ar putea fi votată în şedinţa de plen a Parlamentului European, din data de 14 noiembrie.

De asemenea, potrivit unui comunicat de presă transmis de europarlamentarul PSD, Gabriela Zoană, rezoluția cu privire la statul de drept în România va fi discutată, miercuri, în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul Europoean (LIBE).

Draftul rezoluției intrate în posesia Mediafax amintește de principiile Uniunii Europene care spune că UE "se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept și respectării drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților, și întrucât aceste valori sunt comune pentru Statele membre într-o societate în care prevalează pluralismul, nediscriminarea, toleranța, justiția, solidaritatea și egalitatea între femei și bărbați".

Totodată, draftul amintește și de avizele Comisiei de la Veneția și de independența sistemului judiciar care este "consacrată la articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale și la articolul 6 din CEDO și reprezintă o cerință esențială a principiului democratic al separării puterilor".

Documentul vorbește și despre "existența unei dezbateri continue cu privire la rolul Serviciului Român de Informații (SRI) și presupusa sa intervenție în cadrul activităților sistemului judiciar român, ridicând întrebări cu privire la posibila amploare și modalități ale unei astfel de ingerințe; întrucât Comisia de la Veneția concluzionează că este necesară o "revizuire amănunțită a normelor juridice privind controlul serviciilor de informații", potrivit sursei citate.

De asemenea, draftul amintește și despre inițiativa de revizuire a Constituției, în sensul redefinirii familiei și de referendumul din 6 și 7 octombrie.

"Întrucât numeroase grupuri pentru drepturile omului și-au exprimat preocuparea că propunerea ar putea conduce la o încălcare a standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului și la creșterea discriminării homofobe în România; întrucât revizuirea a fost aprobată în Parlament cu o majoritate de două treimi; întrucât referendumul nu a reușit să atingă țintă de participare de 30%", se arată în document.

Sursa menționată vorbește și despre faptul că "APCE solicită României să respingă noile proiecte de legi care impun ONG-urilor obligații suplimentare de raportare financiară, să le modifice în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu OSCE / BIDDO și să le supună unei largi consultări publice înainte de adoptare".

"Întrucât șeful procurorului general al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a fost înlăturat din funcție la 9 iulie 2018 împotriva avizului Consiliului Judiciar, în urma unei hotărâri a Curții Constituționale care limita puterile președintelui; întrucât, dimpotrivă, Comisia de la Veneția a declarat că ar fi importantă "întărirea independenței procurorilor și menținerea și sporirea rolului instituțiilor precum Președintele și CSM, capabile să echilibreze influența ministrului (justiției)" ; întrucât guvernul român a adoptat o ordonanță de urgență la 15 octombrie 2018; întrucât, până în prezent, 48 de procurori au trebuit să își părăsească funcția după intrarea în vigoare a ordonanței, ceea ce ar fi putut împiedica un număr mare de investigații în curs; întrucât ministrul justiției din România a solicitat demiterea procurorului general la 24 octombrie 2018, acuzându-l că a depășit autoritatea sa", mai arată draftul rezoluției privind România.

Totodată, PE "este profund îngrijorat de legislația reformată referitoare la legislația judiciară și penală din România, în special cu privire la potențialul său de a submina în mod structural independența sistemului judiciar și capacitatea de a combate eficient corupția în România, precum și de a slăbi statul de drept".

În plus, este "condamnă intervenția violentă și disproporționată a forțelor de poliție în timpul protestelor de la București din august 2018".

Prin urmare oficialii europeni fac mai multe recomandări autorităților române:

"1. îndeamnă autoritățile române să contracareze orice măsuri care ar dezincrimina corupția în funcție și să aplice strategia națională anticorupție; invită autoritățile române să instituie garanții pentru a asigura o bază transparentă și legală pentru orice cooperare instituțională și pentru a evita orice ingerință care să depășească sistemul de verificare și echilibrare; solicită consolidarea controlului parlamentar asupra serviciilor de informații;

2. recomandă cu fermitate reconsiderarea legislației privind finanțarea, organizarea și funcționarea ONG-urilor în ceea ce privește potențialul său de a avea un efect intimidant asupra societății civile, precum și în contradicție cu principiul libertății de asociere și dreptul la viață privată și de ao alinia pe deplin Cadru UE;

3. își exprimă profunda îngrijorare cu privire la restricțiile politice ale libertății mass-mediei și la propunerile de lege penalizând denigrarea României în străinătate și reintroducând defăimarea în Codul penal;

4. îndeamnă Parlamentul și guvernul României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, GRECO și Comisiei de la Veneția și să se abțină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independența sistemului judiciar ; îndeamnă să se continue angajarea societății civile și abordarea chestiunilor menționate anterior într-un proces transparent și cuprinzător; încurajează să solicite Comisiei de la Veneția o evaluare proactivă a măsurilor legislative în cauză înainte de aprobarea lor finală;

5. invită guvernul român să coopereze cu Comisia Europeană în conformitate cu principiul cooperării loiale, astfel cum este prevăzut în tratat;

6. își reiterează regretul cu privire la faptul că Comisia a decis să nu publice Raportul UE anticorupție în 2017 și solicită cu fermitate Comisiei să reia fără întârziere monitorizarea anticorupție anuală în toate statele membre; invită Comisia să elaboreze un sistem de indicatori stricți și de criterii uniforme ușor de aplicat, pentru a măsura nivelul corupției în statele membre și pentru a evalua politicile lor anticorupție, în conformitate cu Rezoluția Parlamentului din 8 martie 2016 privind Raportul anual 2014 privind Protecția intereselor financiare ale UE;

7. solicită insistent un proces periodic, sistematic și obiectiv de monitorizare și de dialog, care să implice toate statele membre, pentru a proteja valorile de bază ale UE în ceea ce privește democrația, drepturile fundamentale și statul de drept, implicând Consiliul, Comisia și Parlamentul, în Rezoluția sa din 25 octombrie 2016 privind instituirea unui mecanism UE privind democrația, statul de drept și drepturile fundamentale (Pactul DRF); reiterează faptul că acest mecanism ar trebui să cuprindă un raport anual cu recomandări specifice fiecărei țări;

8. solicită Comisiei Europene, în calitate de gardian al tratatelor, să monitorizeze acțiunile întreprinse în urma recomandărilor autorităților române, continuând să ofere sprijinul deplin României în găsirea de soluții adecvate;

9. încredințează Președintelui sarcina de a transmite prezenta rezoluție Comisiei Europene, Consiliului, guvernelor și parlamentelor statelor membre și Președintelui României"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2372 vizualizari

 • +26 (32 voturi)    
  Arestarea grupului infractional organizat psd (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 0:24)

  Cozmin30 [utilizator]

  Europa nu s-a lamurit ca doar declaratiile privind ingrijorarea sefilor UE nu au niciun efect pentru infractorii din psd si alde ?
  UE trebuie sa faca mai mult pentru Romania, decit sa-si exprime ingrijorarea.
  Comisia Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, trebuie sa procedeze la fel cum a procedat cu Polonia, trebuie sa dea în judecată Romania la Curtea Europeană de Justiție, reclamând încălcarea independenței judiciare si sa oblige Romania sa abroge toate legile adoptate in favoarea infractorilor, sa oblige Romania sa o repuna in functie pe fosta Sefa a DNA.
  • -30 (38 voturi)    
   si eu sunt ingrijorat (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 1:19)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin30

   eu sunt ingrijorat ca ministrul justitiei din germania a schimbat procurorul general ca asa a vrut el
   eu sunt ingrijorat ca ca securistii erau organ de cercetare penala, mai ceva ca pe vrea odiosului
   si pot continua pna amaine, dar nu are rost
   • +18 (22 voturi)    
    Ca de obicei... (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 8:19)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    ... umblati cu jumatati de masura.
    Daca vedeti undeva o masina cu roata patrata si majoritatea tarilor blameaza regresia rotii, vine unul ca tine si spune "da da, e proasta ideea, d-aia exista roti patrate in tara X".

    Hai sa spunem povestea complet. Niste ziaristi au publicat documente considerate secrete de stat. Ca sa iti dau un exemplu, gandeste-te la zeul tau Valcov... stii bine la ce ma refer.

    Apoi, procurorul a deschis dosar pe numele celor 2 ziaristi, asemanator cum a facut PG pentru Valcov.

    Ministrul Justiei l-a demis imediat dupa, asa cum vrea TiTi.

    Deci vezi tu, aici nu este vorba de moft. Este acelasi lucru: a calcat pe cienva pe coada, nu a mers in voia "partidului" si a fost pedepsit ca si-a facut treaba.

    Deci da, si eu sunt ingrijorat...
   • +11 (15 voturi)    
    straw man much?! (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 9:11)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    ba voi atata stiti...
    sa deviati atentia in directii care , aparent va convin voua....
    habar nu aveti sa dati un argument....

    eu sunt inggrijorat ca a crescut deficitul, inflatia si imprumutul extern, ca justitia e din ce in ce mai subordonata partidului etc etc... te rog sa ma contrazici daca poti... da cu dovezi nenica, nu asa!
    ca si eu pot da ca un "contraargument" situatia din zimbabue sa zicem... nu are nici o legatura, dar zic ceva, nu?!
  • +9 (11 voturi)    
   Infractori (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 9:35)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin30

   Am ajuns ca un condamnat penal si un profesor de drept care a făcut facultatea la Bălți să ne umilească în Europa si să-si bată joc de tot ce s-a construit in 30 de ani.

   Bulgaria ne-a luat fața la km de autostrada si sunt mai avansați decât noi la aderarea Euro, am ajuns ultimii în Europa sub conducerea PSD-ului.
 • +17 (19 voturi)    
  totalitarism lent înscăunat (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 7:15)

  clencix [utilizator]

  A început cu dărâmarea CCR în care, alături de sindicalista gureșă Pivniceru, un fost politician Dorneanu l-a înlocuit pe Zegrean. CCR în noua compoziție a interpretat "autoritatea" unui ministru politic asupra procurorilor de la una pur administrativă și dependentă de președintele tării, la una total supusă politic ministrului justiției dintr-un executiv politic. De aici a început dărâmarea lentă dar sigura a edificiului justițiar al României postdecembriste și supunerea lui unei majorități totalitare, incapabilă de a discerne intre avantajele unei sclipicioase si spectaculoase măriri de leafă sau pensie fată de o mai înceată dezvoltare susținută și durabilă, prin economie și chibzuință asupra valorilor importante pe termen lung.
  • -8 (12 voturi)    
   justitia divina (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 9:20)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   Puterea legislativa raspunde poporului, e taxata prin vot in caz de deraiere
   Puterea executiva este controlata de parlament, si indirect este taxata de electorat

   Procurorii fac parte din puterea executiva, si mi se pare normal sa fie sub control parlamentar, sau ministru...ambele cazuri gasinduse si in tarile UE, fara nici o problema

   Puterea judecatoreasca, e un pic mai aparte are si niste imunitati in plus, oarecum de inteles...dar pare ca vrem sa o ridicam la rang divin, sa nu raspunda nimanui, nimeni nu se poate atinge, daca se modifica legile de functionare e rau. Bai oamenilor, intelegeti ca in acest caz puterea judecatoreasca devine mai presus de legislativ, guvern si stat. Devine un for divin.

   Sincer, nu stiu de ce justitia e numita putere, ca e doar un serviciu administrativ, ce se supune legilor. Ca atare parlamentul in urma unor dezbateri e forul care sa stabileasca cum sa functioneze, cum sa se organizeze si cum sa fie numiti/revocati procurori si judecatori. Parlamentul poate decide inclusiv sa delege aceasta prerogativa guvernului.

   Acum vad procurori si judecatori, tipand cum sa fie definita legea, indicand si incercand sub orice modalitati sa-si aroge prerogative legislative, desi nimeni nu i-a votat. Rolul lor fiind doar sa faca recomandari.

   Niste birocrati de profesie, pur si simplu, se autodefinesc si se situeaza desupra statului si oricarui control. Pur si simplu devin Dumnezei pe pamant, unsi cu toate imunitatile, fara responsabilitati directe. Mai bine hai sa-i numim biserica, le dam rangul de sfinti, si terminam....ne inchinam la ei ca la sfintele moaste.

   Eu unul Intre niste functionari pe viata, aleg oricand parlamentari votati .
   • 0 (2 voturi)    
    Numărul face prostia la putere (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 12:53)

    clencix [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    Lecțiile de logica sunt valabile unde valorile sunt criteriul, nu excepția, și nu se schimba nimic după cum bate vântul, mai bine le lași asa cum sunt ele probate de vreme, asta ar face un prost case își știe seama. Dacă unii care nu gândesc fac legi, e de vina că se cred deștepți. Nu mai trebuie sa ne miram de ce se vede după. Calitatea nu e în număr, este în timp.
 • +14 (20 voturi)    
  Nefericitul ipochimen Gargamel Beria (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 8:39)

  Rescator [utilizator]

  nu reacționează la nicio critică.Individul știe una și
  bună: vreau să distrug Justiția in folosul Dictatorului
  meu de suflet și al interlopilor lui.
  Individul nu se gandește nicio clipă că va veni vremea să plătească pentru ticăloșiile comise zilnic.
 • +5 (15 voturi)    
  eu o zic inca odata... (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 9:09)

  liviu_ [utilizator]

  pana se trezeste PE vorbim deja rusa...

  se misca EXTREM de greu!

  uniunea europeana NU o sa supravietuiasca cu 3-4 (nu sunt coinvins inca de ITalia) state care isi baga picioarele in valorile UE!

  sa vedem ce se mai poate salva din romanica... dar noi suntem deja pe topogan... inclusiv economic!
 • -6 (16 voturi)    
  Ce am citit aici? (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 10:04)

  Gigi Kent [utilizator]

  E o rezolutie a Parlamentului European sau o declaratie de campanie electorala a PNL / USR / Ciolos&Co?

  Asa o amestecatura nu am mai vazut. Ii arde grija inclusiv de transparentizarea finantarii ONG-urilor si de referendumul pentru familie.

  O mai tineti minte pe aia cu Basescu suspendat, care desi a fost suspendat in conformitate cu prevederile din Constitutie, CCR nu a constatat nici o problema, UE si SUA ne spuneau ca nu stiu ce s-a incalcat (in principiu nu am facut cum vor altii)?

  Cam asa e si cu asta. Ii freaca grija de sefa DNA, de Procurorul General, desi totul se face in conformitate cu legile si Constitutia tarii, iar deciziile sunt supuse controlului de constitutionalitate al CCR.

  Singurele puncte ok sunt 6. si 7. Adica prea se vorbeste despre unele state dar nu s-a facut nici o rezolutie despre demiterea procurorului general din Germania sau despre violentele de la Chemnitz. Nici despre amenzile uriase acordate diverselor firme mari din Europa samd.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by