Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, marţi, cererea fostei şefe a DNA Laura Codruța Kovesi de recunoaştere a gradului profesional corespunzător Parchetului General. După revocarea de la conducerea DNA, Kovesi a fost delegată de procurorul general Augustin Lazăr în funcţia de procuror la Serviciul de îndrumare şi control din Parchetul instanței supreme, iar ministrul Justiției afirma că Laura Kovesi nu poate rămâne la Parchetul instanței supreme dacă are gradul de procuror aferent tribunalului.

Laura Codruta KovesiFoto: Captura Privesc.eu

Procurorii CSM au respins, la şedinţa de marţi, cererea Laurei Codruţa Kovesi de a-i fi recunoscut gradul profesional aferent Parchetului General, ea având grad de tribunal.

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea cererii formulate de doamna Laura Codruța Kovesi, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul teritorial Sibiu, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Serviciul îndrumare şi control, de recunoaştere a gradului profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", precizează Consiliul Superior al Magistraturii.

După revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA, procurorul general Augustin Lazăr a decis delegarea acesteia în funcţia de procuror la Serviciul de îndrumare şi control din Parchetul instanței supreme începând cu 11 iulie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirma că, urmare a Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru modificarea legilor justiţiei, Laura Codruţa Kovesi nu poate rămâne la Parchetul instanței supreme dacă are gradul de procuror aferent tribunalului.

”Spuneţi că acest fapt (numirea Codruţei Kovesi la Parchetul ICCJ - n.r.) este o sfidare, eu nu vă contazic, dar domnul Lazăr poate spune că e normal, că valorifică bogatele experienţe dobândite în managementul parchetelor de rang înalt. Pentru procurorii de la DNA, DIICOT sunt nişte condiţii de vechime în profesie, să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună conduită, să aibă o pregătire bună (...) La procurorii PICCJ nu era prevăzut decât criteriul vechimii în muncă, niciun alt criteriu care să completeze vechimea. Prin OUG, am introdus un alineat nou în care spunem că, pentru a fi numiţi în cadrul PICCJ, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o pregătire bună profesională, o conduită morală ireproşabilă şi gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel", afirma ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader susținea că un procuror nu poate ajunge în vârful ierarhiei dacă nu a parcurs toate treptele - parchet pe lângă judecătorie, parchet pe lângă tribunal, parchet pe lângă curte de apel şi Parchetul instanței supreme.