- Sondaj HotNews.ro: E bine să fie salariul minim diferențiat în funcție de studii?
SONDAJ E bine să fie salariul minim diferențiat în funcție de studii?

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Este și așa dificil pentru un antreprenor să deschidă o afacere în România, încât să nu fie cazul să-l obligăm să înceapă din start cu un buget foarte mare pentru salarii, element ce în multe situații creează dificultăți profunde în descrierea unui plan de afaceri.
Iar întrucât sunt conștient că niciun partid din România nu își va asuma o asemenea măsură pe deplin capitalistă, pledez măcar pentru renunțarea la această glumă a sporului pentru studii "superioare", ce în România de astăzi pot însemna destul de mult sau aproape nimic.
Mă întreb și eu, în ce constă "superioritatea" unui absolvent de universitate privată, cu diploma luată în schimbul a câteva mii de lei și de ce un angajator ar trebui să remunereze această "superioritate" a studiilor sale?
Teoria ta e foarte bună în orașele mari, acolo există o piață reală a muncii, deci n-ar fi nevoie de salariu minim. Însă existența unui salariu minim în alte state europene face necesară existența unui salariu minim și în România.
Ai discutat vreodată cu confecționere, pe vremea când lohn-ul era pe cai mari în România? Era sclavie curată munca lor, iar salariul minim elimină exact astfel de situații. Și azi există lohn în România, dar în domenii mai profitabile, iar asta e (și) meritul salariului minim.
Desigur, s-ar putea spune că mă contrazic singur, ori susținem economia de piață, capitalismul de tip laissez-faire, ori mișcările sindicale? Eu unul nu văd însă în sindicate un element anti-capitalist sau anti-liberal, în măsura în care acestea sunt produsul voinței libere a angajaților, iar participarea în acestea nu este în vreun niciun fel obligatorie.
Putem lua spre exemple Elveția, țară considerată una dintre cele mai capitaliste de pe glob, cu una dintre piețele cele mai competivie. Aceasta nu are un salariu minim pe economie, salariile minime fiind negociate de diverse organizații sindicale în funcție de sectorul de muncă/ocupație, ceea ce îmbinat cu un nivel înalt de transparență și toleranță minimă față de corupție conduce la un climat corect de negociere între angajat și angajator și o piață a muncii mai mult decât decentă, în care salariul este stabilit de dinamica naturală a pieței și nu de stat, rezultând un sistem capitalist autentic.
Acu, sa pui salariu minim in functie de studii e o timpenie pur comunista, cu salariul dat in functie de patalamale si nu in functie de competente. E total ilogic ca pentru un post de sudor unul sa cistige mai mult pentru ca a facut o facultate.
Daca vrei sa diferentiezi salariul minim pe competente, atunci poti seta diverse valori de salariu minim in fuctie de tipul jobului, desi salariul minim are sens in mare pe munca necalificata.
Mai degraba sa fie salariu minim per specializare. Un invatator: minim x, un profesor de liceu, minim y, un bibliotecar, minim z, etc.
Daca vin sa iti spal parbrizul la semafor imi dai 10 de lei pt ca am studii superioare si cel de langa mine va primi 2 lei pt ca nu are ?
Amandoi spalam parbrize la semafor, de ce ar fi o diferenta intre banii care ii primim?