Guvernul amână acordarea alocației pentru susținerea familiei, menținând, în schimb, venitul minim garantat pentru cel puțin doi ani, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență obținut de Hotnews. Executivul arată că este "imperios necesară" menținerea aplicării Legii 416/2001 privind venitul minim garantat pentru o perioadă de minimum doi ani, pentru a nu afecta aproximativ 210.000 familii în risc de sărăcie, din care jumătate sunt cu copii. De asemenea, se amână o altă măsură privind acordarea a 500 de euro pentru copii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Descarcă documentul

"Aplicarea legii, respectiv acordarea noului beneficiu de asistență socială, nu se poate realiza în absența Sistemului național informatic al asistenței sociale și depinde de capacitatea autorităților administrației publice locale de a asigura prelucrarea informatică a datelor privind solicitanții și verificarea criteriilor de eligibilitate. Sistemul național informatic al asistenței sociale este în curs de realizare. Practic acesta face subiectul unui proiect al Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cu sprijinul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, care se înscrie atât în cadrul agendei digitale a României, cât și în măsura prevăzută de Programul de Guvernare.

Acest proiect este în faza inițială, finalizarea acestuia estimându-se în perioada 2020-2021", arată Guvernul. Executivul susține că, în condițiile imposibilității aplicării Legii nr.196/2016, este imperios necesară menținerea aplicării Legii nr. 416/2001 pentru o perioadă de minim doi ani, pentru a nu afecta aproximativ 210.000 familii în risc de sărăcie, beneficiare ale ajutorului social și crearea unor noi probleme sociale prin creșterea riscului de excluziune socială, având în vedere faptul că aproximativ 50% din aceste familii sunt familii cu copii.

"În plus, măsurile din ultima perioadă în domeniul stimulării ocupării forței de muncă, evoluția salariilor, creșterea veniturilor medii și noua viziune a sistemului de pensii, conduc la necesitatea unei revizuiri a prevederilor legale conținute de Legea nr.196/2016, care să aibă ca efect creșterea participării pe piața muncii a membrilor apți de muncă din familiile beneficiare de ajutor social, mai arată Executivul.

De asemenea, se amână aplicarea unor măsuri prevăzute de art. 27 alin.(6) și art. 361 alin. (3) lit. e) din Legea educației naționale nr. 1/2011, în special în privința sprijinului de 500 euro care ar trebui acordat tuturor copiilor născuți începând cu data intrării în vigoare a legii, ceea ce ar însemna plata dreptului pentru aproximativ 1,7 milioane copii născuți în această perioadă. Guvernul arată că pentru implementarea acestei măsuri sunt necesari aproximativ 4 miliarde lei și, ținând cont de necesitatea aprobării bugetului de stat pentru anul 2019 și încadrarea în limitele de deficit bugetar asumate, se impune și pentru aceste măsuri, prorogarea termenului de aplicare.

"Prorogarea termenului de aplicare atât a Legii nr.196/2016, cât și a măsurilor prevăzute de art. 27 alin.(6) și art. 361 alin. (3) lit. e) din Legea educației naționale nr. 1/2011 este necesar a fi efectuată înainte de aprobarea legii bugetare anuale, astfel încât fundamentarea bugetului să fie realizată pe baza actelor normative aprobate, conform Legii responsabilității fiscal-bugetare nr.69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare", mai arată Executivul în proiectul de Ordonanță.