Femeile vor putea cere să iasă la pensie la aceeași vârstă cu bărbații, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Muncii obținut de HotNews.ro.

Lia Olguta VasilescuFoto: Captura TVR1

Această ordonanță, inițiată de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, vine după ce Curtea Constituțională a stabilit, prin decizia 387 din 5 iunie 2018, că „încetarea raportului de muncă al femeii la o vârstă mai redusă decât a bărbatului poate și trebuie să rămână o opțiune a acesteia, în contextul social actual”. „În opinia Curții Constituționale, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raporturilor de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

Cum se va modifica Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii) pentru a pune în acord legislația cu decizia Curții Constituționale:

  • 1. Litera c) a alineatului (1) a articolului 56 se modifică și va avea următorul cuprins:
  • ”c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă,  la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II.”
  • 2. După alineatul (2) al articolului 56 se introduce un alineat nou, alin. (3), cu următorul cuprins:
  • ”(3) Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit. c), teza întâi. ”

Descarcă de aici proiectul de ordonanță de urgență

Descarcă de aici nota de fundamentare a ordonanței