​Administrația Trump a reintrodus sancțiunile drastice împotriva Teheranului la care renunțase în 2015 în momentul semnării acordului nuclear. Sancțiunile vizează și statele care au relații comerciale cu Teheranul. Măsurile care vor afecta exporturile de petrol, dar și sistemul bancar, au stârnit deja proteste masive, scrie BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mii de iranieni au ieșit în stradă strigând ”Moarte Americii”, respingând orice tentativă de dialog.

Președintele iranian Hassan Rouhani a amenințat că va încălca aceste sancțiuni și va continua exporturile de petrol. Armata a început de luni exerciții militare pentru a demonstra forța Iranului.

Trump, care se află în campanie electorală, a spus că sunt cele mai dure sancțiuni impuse de SUA.

Măsurile punitive la adresa Teheranului au fost reintroduse gradual de la decizia de retragere a SUA din acordul nuclear semnat cu Iranul pe vremea administrației Obama.

Analiștii spun însă că ultima rundă de sancțiuni este și cea mai drastică, afectând peste 700 de persoane fizice, entități, bănci, exportatori de petrol și companii.

Potrivit administrației americane, peste 100 de mari companii internaționale și-au închis afacerile în Iran, ca urmare a acestor sancțiuni. Marea Britanie, Germania și Franța, care se numără printre cele cinci state care încă susțin acordul nuclear, s-au opus sancțiunilor.

Guvernele respective au promis că vor sprijini firmele europene care vor continua să facă ”afaceri legitime” cu Iranul și au conceput un mecanism alternativ de plată menit să ajute aceste companii, fără a suporta penalitățile impuse de administrația americană.