Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a anunțat, că, săptămâna viitoare, va fi analizată activitatea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), iar măsurile luate pot fi chiar de demitere a unor angajați, inclusiv a șefului ANAF, dacă nu sunt schimbate anumite lucruri, transmite Mediafax.

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

„Discuțiile se poată foarte clar. Au mai fost, și săptămâna trecută, discuții la Ministerul de Finanțe, pe anumite întârzieri, fie ale ANAF-ului, fie a părții de Vamă, fie alte astfel de activități. Discuția de săptămâna viitoare se va lăsa și cu anumite astfel de măsuri (n.red. - demiteri), pentru că, repet, ANAF-ul are un plan de realizat. Am mai auzit că, vezi Doamne, aș fi cerut eu astfel de acțiuni. Nu, ministrul de Finanțe nu se implică, în mod direct, în ceea ce înseamnă ANAF, dar poate să aibă discuții foarte clare cu întreaga conducere. Să spunem, dacă managementul acestei agenții nu este cel corect și legal sau sunt activități nejustificate, pentru că ei consumă și resurse umane și materiale, pentru chestiuni din acestea mărunte care nu fac decât să creeze nemulțumiri în rândul populației și știm cu toții că marile companii...”, a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, într-o intervenție telefonică la România TV, întrebat ce efecte pot fi ca urmare a discuției pe care o va purta săptămâna viitoare cu oficialii de la Fisc.

Cu toate acestea, în ceea ce privește înlocuirea lui Ionuț Mișa, președintele ANAF, ministrul Finanțelor a evitat să facă o referire directă la acesta. „Nu, nu anticipez, acum, astfel de măsuri. Repet discuția una foarte clară și tranșantă. Dacă lucrurile nu se schimbă clar, imediat, în a doua zi, atunci măsurile pot fi de orice fel”, a subliniat Teocdorovici.

În ceea ce privește acțiunile nejustificate, demnitarul de la Finanțe s-a referit la faptul că ANAF le trimite solicitări de informații mirilor privind sumele achitate de aceștia către diverse firme pentru organizarea nunții. Acesta a reamintit că a declarat, de mai multe ori, că ANAF, și administrația, în general, mai mult reacționează, în loc să acționeze în baza legii.

„Revin (n.red. - Fiscul) după ani de zile, când există riscul să se prescrie anumite evenimente. Ba trimit decizii de impunere, ba desfășoară activități în forță, în ultima clipă. De asta spun că este normal să se ocupe, în special, de alte activități, de mare amploare, în zona de evaziune, în principal. Spuneam, de foarte multe ori, că aceasta perioadă de prescriere, de cinci ani de zile, ar trebuie să fie mai scurtă, tocmai pentru a obliga ANAF-ul să întreprindă acțiuni atunci când se întâmplă aceste activități, nu după cinci ani, cu teama de prescriere”, a mai spus Teodorovici.

În cursul lunii octombrie, ministrul Finanțelor a declarat că a propus ca perioada de prescriere să fie de cel mult doi ani, pentru că astfel ar putea crește gradul de colectare a taxelor la bugetul de stat.