Un focar nou de pestă porcină a apărut în judeţul Galaţi, într-o gospodărie din Independența, informează Mediafax. 16 porci au fost sacrificați.

DSVSA, combatere pesta porcinaFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de Prefectura Galați, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit dimineață pentru a aproba planul de măsuri la suspiciune, ca urmare a apariției focarului de pestă porcină africană într-o gospodărie din Independența.

„În acest caz, genomul viral pentru pesta porcină africană a fost detectat în organele analizate de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Bacău. În această exploatație suspectă, ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare pentru clarificarea trasabilității porcilor. Astfel, CJSU a decis uciderea celor 16 porci din exploatație și punerea sub supraveghere clinică a suinelor din localitatea Independența; interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicerea ieșirii animalelor din specia suine din exploatațiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA; instituirea unei zone de control temporar în jurul p, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar; amplasarea dezinfectoarelor rutiere la intrarea/ieșirea din exploatația suspectă etc”, arată sursa citată.

Potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, până în prezent au fost confirmate în țara noastră 1.062 de focare de pestă porcină africană, în 276 de localităţi din 17 judeţe, și au fost sacrificați 356.144 de porci afectaţi de boală.