Comisarul Dorin Dumitran, profilerul Poliției Române: Infracțiunile care ridică cele mai mari probleme sunt cele "unice"

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 2 noiembrie 2018, 21:10 Actualitate | Esenţial


Crima
Foto: Pixabay.com
Inteligența unei persoane modeste intelectual, dar aflată într-o situație de risc vital sau de a-și pierde libertatea, nu trebuie subestimată, iar infracțiunile cele mai problematice sunt cele "unice", spune într-un interviu comisarul Dorin Dumitran, profilerul Poliției Române, notează Mediafax.

"Fiecare într-o anumită situație de risc vital, de a-și pierde libertatea, dă tot ce este mai bun din el. Și vei avea mari surprize în momentul în care vei pune sub semnul indoielii inteligența cuiva despre care știai că este modest intelectual (...) și dintr-o dată, în anchetă sau în investigație parcă e ajutat de forțe nevăzute și îi crește IQ cu 40 de unități. Și rămâi surprins (...) Trebuie să te remontezi în timp optim. (...) Dacă nu, l-ai pierdut (...) ai pierdut șansa de a-l trimite la inchisoare", a spus comisarul Dumitran, vineri, la MAS Talks.

Dumitran a spus că demersul de analiză comportamentală trebuie să fie adaptat la contextul cultural național, subliniind că există o " unicitate" a modului de acțiune al infractorilor români, ceea ce face imposibilă alcătuirea unui "tipizat" de analiză comportamentală.

"Contextul cultural romînesc dă un anumit tip de consistență demersului nostru de analiză comportamentală. Trebuie să te adaptezi la el. (...) Unicitatea se vede în rapoartele pe care le întocmim (...) am fost «incapabili» până acum să avem un model de raport de analiză comportamentală. Nu avem cum. Faptele sunt atât de unice și atât de specifice în desfășurare, în inițiere și finalitate incât îți este imposibil să faci un «tipizat»", a argumentat comisarul Dumitran.

Profilerul Poliției Române a mai spus că infracțiunile care ridică cele mai mari probleme sunt "infracțiunile unice", pentru că în identificarea unui pattern de comportament ceea ce ajută foarte mult sunt faptele "în serie": "Infracțiunile care ne ridică cele mai mari probleme sunt infracțiunile unice. Pe noi ne-ar ajuta foarte mult în identificarea unui pattern de comportament să avem mai multe infracțiuni, fapte in serie. Ne-ar aduce mult mai aproape de autor decât faptele unice, săvârșite in mod aparent simplist (...) Ceea ce este simplu nu este necesarmente ușor de evaluat și de gândit asupra acelei situații".

În ceea ce privește specificul național românesc, comisarul Dorin Dumitran a remarcat că "factorul facilitator" al faptelor de mare violență este "consumul exagerat de băuturi alcoolice": "Ce unește toate faptele violente este consumul exagerat de băuturi alcoolice (...) Acest factor facilitator, de trecere la act, ne creează probleme nu numai nouă, ci și tuturor investigatorilor infracțiunilor de mare violență (...) În ultima cercetare pe care am făcut-o la nivelul Direcției de investigații criminale peste 98% dintre fapte - am analizat 157 de infracțiuni de mare violență -au la bază alcoolul".

Comisarul Dumitran a remarcat de asemenea că rolul sociologilor și psihologilor, al analiștilor de informații au fost recunoscut mult mai rapid de Poliția Română comparativ cu polițiile europene și că profilajul a fost "un import necesar, nu neapărat în infracțiunile de mare violență aflate în lucru la nivelul Parchetului General și al unităților de parchet, (...) cât la nivelul dosarelor foarte vechi, de 17-18 ani, în care trebuie să iei absolut tot de la capăt și care resimțeau nevoia acestui aport al analizei comportamentale".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.1809 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by