Un autoturism VW Touareg a fost transmis fără plată, în anul 2016, de Serviciul Român de Informaţii către Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, informează SRI, potrivit Agerpres.

Tudorel Toader la volanFoto: Captura Facebook

Precizarea vine după ceNewsweeka scris că mașina de serviciu a rectorului Universității este un Volkswagen Touareg primit de la SRI după alegerea lui Tudorel Toader în funcție, în 2016. Publicația citată notează că este vorba de aceeași mașină pe care Toader o conducea în martie 2017, atunci când a fost filmat în timp ceieșea din Guvern încălcând regulile de circulație. În prezent, autovehiculul cu numărul de înmatriculare IS 05 JUS stă în majoritatea timpului în mini-parcarea din fața Corpului A al universității ieșene.

Potrivit SRI, autoturismul VW Touareg a fost achiziţionat în anul 2007, de la MIDOCAR SRL, cu 115.484 lei fără TVA, în urma finalizării unei proceduri de achiziţie prin licitaţie deschisă.

"Autovehiculul a fost scos din funcţiune la momentul îndeplinirii condiţiilor stabilite prin HG nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe. În acest context, în conformitate cu prevederile HG nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată şi de valorificare a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, Serviciul Român de Informaţii a iniţiat demersurile în vederea transmiterii, fără plată, către o altă instituţie publică, a autovehiculului, potrivit dispoziţiilor pct. 3 al Anexei nr. 1 la norma sus-menţionată", arată SRI vineri, la solicitarea Agerpres.

Conform sursei citate, în baza pct. 5 al Anexei precizate, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a solicitat autoturismul disponibilizat, iar transmiterea bunului s-a realizat pe baza Procesului-verbal de predare-primire prevăzut de pct. 6 al Anexei nr. 1, aprobat de ordonatorii principali de credite ai celor două instituţii şi semnat la 13 decembrie 2016.