Guvernul României a semnat un acord cu Armata Statelor Unite și a transferat fondurile Guvernului SUA pentru pentru achiziționarea următoarelor trei sisteme de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot, anunță producătorul Raytheon. România a semnat în 2017 un acord de 3,9 miliarde de dolari fără TVA pentru șapte sisteme Patriot în cea mai modernă configurație, iar până la finele anuluit trecut a și plătit circa 800 de milioane de dolari pentru primul sistem. În decursul acestui an ministrul Apărării Mihai Fifor declara că se aștepta ca în luna septembrie România să platească încă aproape un miliard de dolari pe următoarele sisteme.

Rachete Patriot pentru aparare anti-aerianaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Patriot este un sistem cu rachete antiaerian și antirachetă defensiv folosit de mai multe state NATO împotriva rachetelor balistice și de croazieră, aeronavelor de luptă și a dronelor.

Nu mai puțin de 16 țări din lume folosesc în prezent sistemul printre care se numără Statele Unite, precum și alte șase țări europene: Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia și Suedia. Ulterior anunțului de anul trecut cum că România va cumpăra sistemul Patriot, și Suedia și Polonia au anunțat că vor achiziționa sistemul anti-rachetă american.

„Toate sistemele cumpărate de România vor fi construite de la zero. Sistemul Patriot a fost complet modernizat și este adus la zi în permanență, chiar dacă își păstrează același nume încă de când a fost integrat în sistemele de apărare ale NATO”, transmite Raytheon, producătorul american al sistemului.

“Sistemele Patriot destinate României vor avea aceleași componente software și hardware ca și cele din dotarea armatei americane. Acest lucru va crește abilitatea României de a se antrena alături de armata americană și alți aliați NATO”, a spus Michelle DeMaio, program manager Patriot pentru Raytheon în România.

România a demarat la final de 2017 achiziția sistemului de apărare antiaeriană cu rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, plătind deja 764,78 milioane USD fără TVA, primul din cele șapte sisteme Patriot care ar urmă să ajungă în România în 2019 și să devină operațional un an mai tărziu. Prețul întregului contract pentru cele șapte sisteme Patriot (șapte unități de tragere) este de circa 3,9 miliarde de dolari (fără TVA).

Sistemele achiziționate de România sunt în configurația 3+, cea mai modernă varianta existența pe piață în prezent, și includ 58 de rachete PAC-2 GEM-T și 168 de rachete PAC-3 MSE.

Spre comparație, Polonia a semnat în martie un contract în valoare de 4,75 miliarde de dolari pentru două baterii Patriot (patru unități de tragere) și 208 de rachete PAC-3.

Citește și: