Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunțat joi "atitudinea ipocrită și ostilă a Uniunii Europene" (UE) față de Israel, înainte de plecarea în Bulgaria, unde se va întâlni cu patru lideri europeni, printre care și premierul român Viorica Dăncilă, scrie AFP.

Viorica Dancila si Benjamin NetanyahuFoto: Guvernul Romaniei

Netanyahu încearcă să refacă alianțele politice cu țările europene mai puțin critice față de actuala politică israeliană față de palestinieni.

Acesta dorește de asemenea să convingă UE să întărească presiunea asupra Iranului, dușmanul său declarat, și nu a încetat să critice planul de ajutor elaborat de Bruxelles pentru a salva acordul nuclear cu Teheranul și pentru a compensa sancțiunile americane împotriva acestei țări.

În august, în cadrul unui summit cu țările baltice, a cerut tuturor țărilor să se "alăture eforturilor de restabilire a sancțiunilor împotriva Iranului".

În timpul unei vizite efectuate anul trecut în Ungaria, țară care întreține de asemenea relații tensionate cu UE, Netanyahu a denunțat exigențele "absolut nebunești" ale UE legate de ocupația israeliană din Cisiordania, în cursul unei conversații private.

Israelul ocupă militar Cisiordania, teritoriu palestinian, din 1967, la fel ca și Ierusalimul de Est, partea palestiniană a Orașului Sfânt, pe care l-a anexat. Această anexare nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională.

UE apără soluția a doua State, unul israelian și unul palestinian, pentru a pune capăt acestui conflict care durează de decenii.

Netanyahu, care urmează să se întâlnească vineri cu omologii săi bulgar, român, sârb și grec, a declarat că obiectivul său este "întărirea relațiilor" Israelului cu fiecare dintre aceste țări.

"Este vorba de un grup de țări cu care doresc să promovez politica mea și să schimb atitudinea ipocrită și ostilă a UE", a afirmat el, potrivit unui comunicat al biroului său de presă.