Femeile din Coreea de Nord sunt supuse constant violenței sexuale de oficiali guvernamentali, gardieni din închisori, anchetatori, polițiști, procurori, soldați, potrivit unui Raport elaborat de Human Rights Watch Women in North Korea, hărțuirea sexuală fiind la ordinea zilei, scrie The Guardian.

Abuzuri Coreea de NordFoto: Human Rights Watch

Larga răspândire a abuzurilor comise de oficialii nord-coreeni este documentată în raportul dat publicității de organizația citată care a intervievat 54 de persoane care au fugit din țară după 2011 când a venit la putere Kim Jong-un. A fost nevoie de mai bine de doi ani pentru colectarea tuturor datelor.

Bărbații aflați la putere acționează fără niciun fel de rezerve pentru că beneficiază de imunitate totală. Spre exemplu, atunci când un gardian sau un polițist își "alege" o femeie, aceasta nu are de ales și trebuie să îi satisfacă orice dorință, fie că este vorba despre sex, bani sau alte favoruri, se arată în raport.

De asemenea, abuzurile în ceea ce privește drepturile omului au fost îndelung documentate și Națiunile Unite estimează că între 80.000 și 120.000 de prizonieri politici se află în detenție, în patru mari lagăre din Coreea de Nord.

Un raport ONU arată că "exterminarea, uciderea, sclavia, tortura, detenția, violul, avorturile forțate și alte forme de violență sexuală, persecutarea politică, religioasă, rasială și de gen, dispariția unor persoane, tratamentele inumane și înfometarea sunt larg răspândite".

În acest context, femeile sunt cele mai vulnerabile. În plus, în condițiile economice extrem de precare, piața neagră devine o sursă de venit pentru femei care suportă astfel violența sexuală.

"Se întâmplă atât de des încât a devenit ceva normal, nimeni nu face caz din asta. Nici nu ne dăm seama când ne supără ceva, dar suntem oameni și simțim. Așa încât te trezeci în toiul nopții că te apucă plânsul și nu știi de ce", povestește una dintre femeile care a reușit să fugă.

Oh Jung-hee, una dintre femeile intervievate de activiștii pentru drepturile omului, conchide că gardienii și polițiștii le consideră pe femei jucăriile lor sexuale.

Zeci de femei spun că au fugit din Coreea de Nord din cauza acestor abuzuri.