Voci din PSD îl critică pe ministrul Justiției pentru eroarea în cazul dosarului de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr. În timp ce fostul ministru al justiției, deputatul Florin Iordache, îi reproșează că nu-și asumă responsabilitatea și preferă să facă postări neserioase pe Facebook, senatorul PSD Titus Corlățean a afirmat că, dacă eroarea din dosarul de evaluare este reală, este motiv de nulitate a cererii de revocare a lui Lazăr.

Florin IordacheFoto: Hotnews

Iordache spune că Tudorel Toader trebuie să clarifice lucrurile după ce l-a acuzat pe procurorul general Augustin Lazăr că a fost numit în funcție după ce a dat o ordonanță de clasificare a unui dosar al președintelui Klaus Iohannis, informație care s-a dovedit ulterior a fi rezultatul unei confuzii de nume, procurorul care a semnat decizia de clasare fiind Cristian Aurel Lazăr.

”Urmărim un serial pe Facebook. Mai mult, ministrul Justiţiei are responsabilitea de a clarifica, dacă a fost eroare, să şi-o asume, dacă nu e eroare şi are un document, să îl prezinte. Așa, să ne spună din oră în oră, să mai scrie pe Facebook ...suntem într-un serial care nu se mai termină ”, a spus Iordache, la Digi 24. Iordache a mai spus că în momentul în care faci o evaluarea a unei persoane care ocupă o anumită funcție trebuie să o faci temeinic.

”A continua cu această telenovelă nu cred că își are rostul”, a adăugat el. Iordache a mai susținut că Tudorel Toader trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru „mai multe lucruri”, pentru ”întreaga activitate” şi că o evaluare va trebui făcută în partid, nu la televizor. „Atunci când o să facem evaluarea o să am şi eu câteva lucruri de spus colegilor mei. Aştept evaluarea premierului şi la PSD voi avea şi eu câteva lucruri de spus”, a afirmat Iordache.

Întrebat dacă a votat împotriva ministrului, la moţiune, Iordache a negat: „Nu am votat pentru că au fost nişte lucruri care cred că nu trebuie trecute în moţiune, cred că avem responsabilitatea ca partid atunci când susţinem un guvern să-l susţinem până la capăt. Nemulţumirile le tranşăm în partid”.

În același timp, senatorul PSD Titus Corlățean a precizat că nu are informații exacte în legătură cu ce s-a întâmplat, dar, dacă eroarea este reală atunci este motiv de nulitate a cererii de revocare a procurorului general pe care Toader a prezentat-o recent. ”Dacă într-adevăr nu au fost respectate criteriile atunci este un viciu de nulitate”, a declarat Corlățean.

Procurorul general Augustin Lazăr îl acuză pe Tudorel Toader că a exploatat o eroare de grefă din martie 2016, când o grefieră a fotocopiat o ordonanță emisă de procurorul Cristian Lazăr, în urma similitudinii numelor de familie. Precizările sale vin după ce ministrul Justiției a susținut că s-a găsit în dosarul de numire a lui lui Lazăr o ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în 2013 pe numele lui Klaus Iohannis. „Este un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului”, spune procurorul general al României, a cărui revocare a fost cerută recent de Tudorel, inclusiv pe baza acestui motiv.

Tudorel Toader a scris miercuri pe Facebook că nu este nicio eroare referitoare la ordonanța de clasare din dosarul de candidatură a lui A. Lazăr și subliniază că în sfârșit află ”justificarea” prezenței ordonanței la dosar. ”Nu a fost și nu este nici o eroare referitoare la ordonanța de clasare din dosarul de candidatură a lui A. Lazăr. Întrebarea mea era urmatoarea - cum se justifică o astfel de ordonanță în dosar. În sfârșit aflăm și <>- a greșit grefiera care a multiplicat lucrările acestuia. Reamintesc și faptul că tot o <> a fost și pe data de 20 martie 2018, atunci când grefiera a multiplicat Protocolul secret din 2009, l-a trimis la MJ fără ultimele doua pagini care se lipiseră la exemplarul trimis la CSM!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.