Soluția de clasare în dosarul președintelui Iohannis, invocată de ministrul Justiției în cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, n-ar fi semnată de acesta, ci de procurorul Cristian Lazăr, a susținut fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu.

Tudorel ToaderFoto: Guvernul Romaniei

„Este o sesizare pe care ANI a făcut-o către Parchetul General care a fost urmare a unui dosar întocmit de inspectorii ANI după ce Ministerul Comunicațiilor a formulat o sesizare către ANI privind un posibil conflict de interese. Dosarul respectiv a ajuns la Parchetul General după care a fost declinat la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia. (...) Nu știu dacă era condus de domnul Lazăr sau nu, posibil să fi fost posibil să nu. Din această cauză ulterior dosarul a fost înapoiat la Parchetul General, cred că după o lună sau două, iar Parchetul General a făcut anchetă și a soluționat dosarul neînceperea urmării penale. Parchetul Curții de Apel Alba Iulia nu a făcut niciun fel de verificări prin sesizarea noastră, soluția s-a dat de către Parchetul General privindu-l pe domnul președinte Klaus Iohannis. (...) Parchetul Curții de Apel Alba Iulia în dosarele ANI nu a dat nicio soluție din această perspectivă. Soluția a fost dată de Parchetul General prin procurorul Cristi Lazăr. Din punctul de vedere al acestui dosar vă pot spune cu certitudine că decizia de clasare a dat-o Parchetul General", a declarat Horia Georgescu, într-o intervenție telefonică la B1Tv.

În precizările postate pe site-ul ministerului Justiției de Tudorel Toader se arată că „în dosarul de numire a domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de la Ministerul Justiție, s-a identificat o Ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea dată, domnul Klaus Werner Iohannis”.

„La baza dosarului stau două plângeri, una formulată de un petent persoană fizică către Direcția Națională Anticorupție, care a fost trimisă ulterior spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 18.07.2013 și alta formulată de către o instituție publică la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, transmisă spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 28.08.2013. La acea dată, conform informațiilor din curriculum vitae depus la dosarul de candidatură, domnul Augustin Lazăr îndeplinea funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”, mai precizează sursa citată.

luju.ro, un site apropiat actualei puteri publică, sub titlul „Tudorel a făcut-o de oaie?”, o ordonanță de clasare a dosarului privindu-l pe Klaus Iohannis.Potrivit documentului, ordonanța de clasare în dosarul 644/P/2013 a fost întocmită de Cristian Lazăr, procuror șef adjunct al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ.

Clasarea a fost dispusă în cazul plângerii Agenției Naționale de Integritate și a celei depuse de Marinescu Marius Albin și vizau un posibil conflict de interese în cazul lui Klaus Iohannis, la vremea respectivă primar al Sibiului.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat însă pentrustiripesurse.rocă nu a comis nicio confuzie. ”Nu este nicio confuzie! Probabil că a fost folosită în două dosare de candidatură”, a declarat el, potrivit sursei citate.

CITEȘTE ȘI: Cine este procurorul Cristian Lazăr