Toader publică elemente din dosarul de candidatură a procurorului general și cere acordul CSM să publice documentele

de N.O.     HotNews.ro
Miercuri, 31 octombrie 2018, 17:54 Actualitate | Esenţial


Tudorel Toader
Foto: Agerpres
Ministrul Justiției Tudorel Toader a publicat, miercuri, documentele referitoare la numirea procurorului general, Augustin Lazăr, și arată că s-a găsit ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în 2013 pe numele lui Iohannis, când era primar al Sibiului, în urma a două plângeri. Acesta cere acordul CSM să publice și ordonanța de clasare pentru dosarul deschis pe numele lui Iohannis.

”În dosarul de numire a domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de la Ministerul Justiție, s-a identificat o Ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea dată, domnul Klaus Werner Iohannis.
La baza dosarului stau două plângeri, una formulată de un petent persoană fizică către Direcția Națională Anticorupție, care a fost trimisă ulterior spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 18.07.2013 și alta formulată de către o instituție publică la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, transmisă spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 28.08.2013. La acea dată, conform informațiilor din curriculum vitae depus la dosarul de candidatură, domnul Augustin Lazăr îndeplinea funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”, arată Tudorel Toader.

Toader mai precizează că trimite către CSM copia integrală după dosarul de la Ministerul Justiției, dar și o copie a răspunsului din 19 septembrie 2018, prin care CSM a transmis rapoartele de evaluare a activității profesionale a domnului Augustin Lazăr.

De asemenea, ministrul cere CSM să aprecieze dacă sunt întrunite condițiile pentru a publica documentele din dosarul de candidatură al lui Lazăr.

„Solicit, pe această cale, Consiliului superior al Magistraturii să confirme sau să infirme cu date si fapte aspectele identificate în evaluarea documentelor din copia după dosarul care a stat la baza numirii domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În același timp, în condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că sunt întrunite condițiile legale pentru a face publice documentele transmise, îmi exprim acordul în acest sens”, mai precizează Toader.

În informațiile publicate de Toader se mai arată, la capitolul „Neîndeplinirea criteriilor anunțate pentru numire”, faptul că în dosarul de candidatură al lui Lazăr nu s-a identificat nici un document care să dovedească îndeplinirea criteriului de la capitolul Condiții prevăzute de lege din anunțul de pe site-ul Ministerului Justiției, și anume obținerea calificativul ”foarte bine” la ultima evaluare.

„La data de 28 Aprilie 2016, când Președintele României a semnat decretul de numire în funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a domnului Augustin Lazăr, acesta nu deținea o evaluare a îndeplinirii criteriilor de competență profesională și de performanță, realizată în baza articolului 39 alineatul (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Astfel, domnul Augustin Lazăr nu a demonstrat îndeplinirea criteriului anunțat de Ministerul Justiției pentru ocuparea funcției de Procuror General, capitolul Condiții prevăzute de lege, și anume calificativul ”foarte bine” la ultima evaluare”, mai spune Toader.

Potrivit informațiilor, a mai fost identificată o neregulă la evaluarea din perioada 2014-2016 a lui Lazăr.

„Pentru această procedură, pe ordinea de zi a Ședinței Colegiului de conducere al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din data de 05 septembrie 2018, s-a pus în discuție înlocuirea domnului Augustin Lazăr cu doamna Laura Oprean prim-adjunct al procurorului general, din funcția de președinte a Comisiei de evaluare a procurorilor membri ai comisiilor parchetelor de pe lângă curțile de apel. Această decizie era fundamentată de evaluarea activității profesionale a domnului Augustin Lazăr pentru perioada 2014-2015 când a ocupat funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și avea la bază, conform punctului 1 de pe ordinea de zi ”Constatarea incompatibilității președintelui Comisiei de evaluare a procurorilor membri ai comisiilor parchetelor de pe lângă curțile de apel și înlocuirea acestuia potrivit art.26 alin 10 din Hotărârea nr 676/2007 din 04.10.2007”, se arată în informare.

„Nu avem cunoștință dacă domnul Augustin Lazăr a fost înlocuit din această funcție și la data de 20 aprilie 2017 (data întocmirii Raportului de evaluare pentru perioada 2011-2013), când deținea, de drept, poziția de președinte al comisiei, în virtutea articolului 29 alin (8) din Hotărârea nr 676/2007, care prevede că: Activitatea specifică funcției de procuror desfășurată de membrii comisiilor de evaluare de la parchetele de pe lângă curțile de apel, inclusiv membrii supleanți, chiar dacă aceștia nu au efectuat niciun act de evaluare, va fi evaluată de comisia de evaluare constituită la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, din care fac parte procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, 2 procurori desemnați de colegiul de conducere şi un membru supleant”.

Cu toate acestea, raportul de evaluare a activității profesionale, transmis de către Consiliul Superior al Magistraturii, în data de 18 septembrie anul acesta, nu este pentru perioada 2014-2015, ci pentru perioada 2014-2016, și nu este întocmit de către Comisia de evaluare a procurorilor membri ai comisiilor parchetelor de pe lângă curțile de apel, ci de către Comisia de evaluare a procurorilor constituită la nivelul CSM, mai spune Toader.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


3213 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Bine ma Tudorele (Miercuri, 31 octombrie 2018, 18:14)

  subcultura [utilizator]

  Daca iti face cineva tie plangere penala acum si e solutionata de Parchetul General, matale nu mai ai cum sa ii ceri revocarea lui Lazar, ca ai fi in conflict de interese, nu? cap patrat
 • +2 (2 voturi)    
  Asa si? (Miercuri, 31 octombrie 2018, 18:21)

  vasile-roaita [utilizator]

  Sint multe dosare clasate de procurori cind nu exista temei pentru urmarire penala. Oricine poate sa faca plingere.
 • +3 (3 voturi)    
  Asa, si ??? care e de fapt problema lui Slugarel (Miercuri, 31 octombrie 2018, 18:30)

  Kivek [utilizator]

  Slugarel face acelasi lucru pe care il face Antena 3: DENIGREAZA dusmanii PSD
 • +2 (2 voturi)    
  dar lucrarea lui fisu (Miercuri, 31 octombrie 2018, 18:57)

  liviu_ [utilizator]

  nu o face publica?!
  sau cererea lui de a se face notar?!
 • 0 (0 voturi)    
  tot o apa si un pamant.. (Miercuri, 31 octombrie 2018, 19:04)

  oarecare1974 [utilizator]

  Nu e unul mai bun ca altul.... Cu ce am gresit oare sa avem asa reprezentanti?
  • 0 (0 voturi)    
   Vot (Miercuri, 31 octombrie 2018, 22:40)

   Lu48 [utilizator] i-a raspuns lui oarecare1974

   Nu ne place la vot.
   Daca acum doi ani participarea era cu 10-15% mai mare probabil ca alta era acum situatia din Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Tudorele draga... (Miercuri, 31 octombrie 2018, 21:39)

  nedumeritul [utilizator]

  Am inteles ca esti un om inteligent (IQ >140)
  Cu ce te au astia la mana sa faci asa ceva, sadic nu esti si nu cred ca faci de placere...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by