​Camera Deputaților votează, în plenul de miercuri, moțiunea simplă prin care PNL și USR cer demisia lui Tudorel Toader, intitulată „Ministrul Justiției, un ministru de nota 4”.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

În cadrul dezbaterilor de marți, Toader a susținut că este nevoie de ”revenirea la normalitate” în justiție.

"Revenirea la normalitate înseamnă norme juridice clare, previzibile, predictibile, pe care să le cunoască să le respecte destinatarii normelor, dar și cei care le aplică. Revenirea la normalitate e să ne racordăm la standarde europene, să reducem durata de soluționare a proceselor, să reducem numărul de achitări, mai ales când e vorba că fapta nu există. Revenirea la normalitate e să trecem de la o politică penală represivă, la una preventivă, în care un rol important să aibă recuperarea prejudiciilor. Revenirea la normalitate e să nu mai moară oameni în penitenciare", a spus ministrul Justiției, potrivit Mediafax.

Acesta a adăugat că niciun judecător sau procuror nu a recunoscut că a greșit când a trimis în judecată un om nevinovat. Precizările lui Toader au venit ca urmare a faptului că în textul moțiunii simple scrie că politicienii condamnați penal „se victimizează” și nu recunosc deciziile instanțelor.

Toader a mai afirmat, despre retroactivitatea OUG 92 care modifică Legile Justiției, aflată în procedură parlamentară și despre care a vorbit Opoziția, că toată lumea ar trebui să știe că această este lege civilă, deci nu poate fi aplicată pentru trecut.

Ministrul Justiției a mai spus că, având în vedere titlul moțiunii simple, respectiv „Ministrul Justiției, un ministru de nota 4 (patru)”, aleșii partidelor de Opoziție au nostalgiile sistemului sovietic, unde notarea e de la 1 la 5. În timpul dezbaterilor din plen, ministrul și-a făcut timp să posteze pe pagina sa de Facebook poze de la nunta fiului său.

În ceea ce privește opoziția, deputatul PNL Ioan Cupșa i-a cerut marți, ministrului Justiției, în timpul dezbaterilor din plen pe moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției, să prezinte „probele” pe care le are cu privire la „documentul faimos” - dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr la funcția de procuror general.

„Care sunt probele pe care le are că acel faimos document, documentul-bombă, se regăsea în dosarul de candidatură al domnului Lazăr?”, a întrebat deputatul liberal.

În replică, Toader a spus că va publica miercuri dimineață documentele referitoare la numirea în funcție a lui Augustin Lazăr. Acesta a adăugat, în legătură cu procedura de revocare a procurorului general, că CCR a statuat, printr-o decizie, că există şase motive pentru atacarea unui act în contencios administrativ.

Referitor la votul în plenul de miercuri al Camerei Deputaților, președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut că nu va sugera social-democraților cum să voteze la moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader, lăsând la latitudinea fiecărui ales să își exercite votul. De cealaltă parte, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că e rolul majorității să voteze împotrivă.

Documentul prin care Opoziția îi cere demisia ministrului Justiției spune că Tudorel Toader este vinovat de faptul că ridicarea MCV devine un obiectiv tot mai îndepărtat pentru români.

În moțiune se mai arată că ministrul Justiției este „un simplu instrument” în mâna celor deranjați de justiția independentă. Pe parcursul a 20 de puncte, tot atâtea câte au fost în rapoartele realizate de ministrul Justiției prin care a propus revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr, PNL și USR îl acuză pe Toader că a „promovat politizarea justiției”.

De asemenea, ministrul Justiției este acuzat că a încălcat legea prin OUG pe Legile Justiției, că le-a făcut infractorilor „un cadou” și că a întors România în perioada Năstase-Stănoiu.