Ministrul Tudorel Toader a anunțat marți că este în pregătire un proiect de lege pentru ca agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului să treacă de la Ministerul de Externe, la Justiție.

Sediul Ministerului JustitieiFoto: Agerpres

"Este un proiect de lege la ministerul justiției ca agentul guvernamental pentru CEDO să fie preluat de la Externe la ministerul Justiției. Întrebarea va fi de ce? Că vrea ministrul justiției să aibă mai multă putere? Nu! Pentru că până în 2003 a fost la ministerul Justiției, este jurisdictională, nu are rol de reprezentare externă, vom vedea ce va fi", a spus Tudorel Toader, potrivit Mediafax.

Agentul guvernamental pentru CEDO este entitatea individualizată prin lege pentru a exercita acest rol de reprezentare a statului român, conferit Ministerului Afacerilor Externe.

Printre atribuții:

- Întocmeşte actele şi apărările necesare, înfăptuieşte orice alte acte procesuale, ia măsurile necesare pe plan intern şi realizează orice alte acte sau activităţi legate de reprezentarea intereselor statului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi la Comitetul Miniştrilor;

- Sesizează Curtea în numele României cu o cauză interstatală, pe baza deciziei Guvernului;

- Formulează intervenţia voluntară într-o cauză aflată pe rolul Curţii, în care reclamantul este un cetăţean român, iar pârâtul un alt stat decât România, parte la Convenţie;

- Formulează propuneri cu privire la desemnarea judecătorului ad-hoc, în cazurile prevăzute de Convenţie.