Adina Apostol, supraviețuitoare a tragediei din clubul Colectiv, spune, ca majoritatea celor care au reușit să scape cu viață după incendiu și infecțiile din spitale, că România nu s-a schimbat deloc după 3 ani. Degeaba salvatorii intervin repede, dacă nu există locuri in spitale, spune ea, pentruMediafax. Adina Apostol povestește cum i-a schimbat viața tragedia din clubul Colectiv. Acum duce o luptă continuă pentru a-și recâștiga încrederea în sine și în forțele proprii. Asta pe lângă bătălia zilnică, de Sisif, pentru a se recupera fizic.

Adina ApostolFoto: Mediafax.ro

"Este data în care mi s-a schimbat viața complet... sau mai bine spus, data în care viața mea a luat-o de la zero, căci am pierdut atât de multe în Colectiv, încât a trebuit și trebuie să lupt în fiecare secundă din acea clipă pentru a recâștiga până și cea mai mică urmă de încredere în forțele proprii și în mine. Sunt internată, asta spune multe cred. Fac operații, bandaje, recuperare, masaj, hidratare, protecție împotriva soarelui. Este foarte obositor, însă simt că este singura cale că să mă pot împăca din nou cu mine, cât de cât..", spune Adina, la trei ani de la tragedia care a marcat-o pentru totdeauna.

Cât despre tratamentele pe care este nevoită să le urmeze în continuare pentru a se face bine, ele costă, povestește tânăra.

"După fiecare operație trebuie să fac masaj pe zona respectivă, să o hidratez foarte mult, să am grijă să nu se usuce, să aplic presiune, compresie prin bandaje sau haine compresive, în funcție de zona operată. Costurile pot ajunge până 2-3.000 de euro pe lună cu tot cu operații și cele necesare după. Mai mult sau mai puțin în funcție de operația făcută. În spitalul în care mă operez eu, se decontează tratamentele, însă durează mult până se fac plățile, de obicei. Uneori primim notificări peste notificări la adresa mea din buletin, însă cei de aici, din Bruxelles, știu cum stă treaba, că se plătește, dar durează... sunt niște notificări automate, însă în alte clinici, din acest motiv, am fost refuzată, deoarece plățile se fac înainte sau imediat după intervenție, nu după săptămâni sau luni. Deși făcusem dosar pentru plata unor tratamente în Stockholm, de exemplu, nu am putut beneficia pentru că ai noștri nu fac plata decât după multe săptămâni. Am avut tot ce mi-au cerut la dosar, dar degeaba... am reușit însă cu ajutorul unei companii din România, care m-au sponsorizat, dacă pot spune așa, să merg să mai fac intervenții acolo, fără ajutorul statului român", mărturisește Adina.

A mai venit în țară de câteva ori, pentru câteva zile, însă spune că nu ar mai păși, de exemplu, în Centrul Vechi al Capitalei. "Este prea greu de trei ani departe de tot ce mă înconjura odată, dar în Centrul Vechi nu am mai pășit... Am fost doar în locuri care mi s-au părut cât de cât mai sigure, iar acum din obișnuință, mă uit după extinctoare, ieșiri de urgență, uși, geamuri, orice mi-ar putea salva viața. Și eu am frecventat o dată acele cluburi din Centrul Vechi din subsoluri, însă după ce mi s-a întâmplat, am realizat cât de periculoase pot fi... Sigur că nu recomand nimănui să le frecventeze... Patronii sunt cei care ar trebui să muncească și să investească puțin pentru a le face sigure, iar dacă nu pot, să le închidă și eventual să redeschidă în locuri mai okay... avem și un exemplu... Clubul Expirat...probabil îi știți povestea. Acum, în Expirat am curaj să merg", a completat Adina.

Ca majoritatea celor care au supraviețuit tragediei din clubul bucureștean, tânăra spune că, la ani de la acel 30 octombrie 2015 fatidic, aproape nimic nu s-a schimbat în bine.

"Din păcate nu! Se vede clar și zi de zi chiar, la tv și în mass media, că e mai rău, spitalele omoară oameni, pentru că medicii se chinuie să salveze vieți, dar nu au resurse, drumurile nu sunt sigure, nu sunt semnalizate, nu sunt luminate, însă noi aruncăm banii pe lucruri inutile, referendumuri care îndrumă la ură și exerciții care ne demonstrează că vom muri în număr foarte mare în caz că se întâmplă ceva în România... asta știam. Ambulanțele și echipajele poate vor fi spirt și vor ajunge instant la răniți, dar unde ne vor transporta?", arată ea.

Întrebată ce ar face diferit dacă s-ar putea întoarce în acea seară, Adina spune că ar da orice să poată schimba ceea ce s-a întâmplat, să nu -și piardă nimeni viața. "Mi-ar plăcea din suflet să pot schimba acea seară... să pot opri acele focuri de artificii cumva.... mi-aș fi dorit să nu moară nimeni acolo, nu să mă salvez doar pe mine... și Colectiv să rămână o amintire frumoasă, nu plină de sânge și durere!", conchide tânăra.

Marți, 30 ocotmbrie, se împlinesc 3 ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulți dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un și 9 luni după tragedie, un alt tânăr care a supraviețuit nopții fatidice s-a sinucis.