Fostul şef de cancelarie al lui Călin Popescu Tăriceanu, Dorin Marian, a fost achitat de magistrații Tribunalului Brașov pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă, dosarul acestuia fiind disjuns din cel al președintelui Senatului, transmite Mediafax. Decizia poate fi atacată cu apel.

HotNews.roFoto: Hotnews

Magistrații Tribunalului Brașov au decis, pe 26 octombrie, achitarea lui Dorin Marius Marian pentru comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă, în legătură cu dosarul privind retrocedarea unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Regale Băneasa, cauza fiind disjunsă în noiembrie 2016 din cea a lui Călin Popescu Tăriceanu. Decizia judecătorilor poate fi contestată.

În mai 2016, procurorii DNA Braşov au început urmărirea penală pe numele lui Dorin Marian, fost şef al Cancelariei prim-ministrului, în perioada în care premier era Călin Popescu Tăriceanu, pentru mărturie mincinoasă, în ceea ce priveşte declaraţia pe care a dat-o în dosarul privind retrocedarea unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Regale Băneasa.

DNA susţinea la acea vreme că Dorin Marian a fost citat pentru clarificarea unor aspecte legate de activitatea desfăşurată de Marius Marcovici, trimis în judecată în respectivul dosar, dând în acest context o declaraţie nereală. "Declaraţia mincinoasă constă în faptul că, deşi calitatea de consilier personal pe care a avut-o Marcovici Marius Andrei, în raport cu Marian Dorin, rezultă din înscrisurile de la dosar, care confirmă inclusiv faptul că încheierea contractului a fost realizată pe perioadă determinată, respectiv pe durata exercitării funcţiei de şef al Cancelariei primului ministru de către suspect, acesta a negat această evidenţă. În depoziţia luată sub jurământ, Marian Dorin a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată", preciza atunci DNA într-un comunicat de presă.

Și Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat, în mai 2018, de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Judecătorii au decis atunci schimbarea încadrării pentru actualul președinte al Senatului din mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în mărturie mincinoasă şi să-l achite pe acesta pentru această acuzaţie. Nici decizia instanţei supreme nu este definitivă.