Aproximativ 147 de milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică în mai mult de 80.000 de secţii de votare pentru a opta între Jair Bolsonaro şi Fernando Haddad, relatează presa internațională citată de Agerpres. Marele favorit este Bolsonaro, așa-zisul ”Trump tropical”, un politician reprezentând extrema dreaptă, militar în rezervă, rasist și homofob.

HotNews.roFoto: Hotnews

Jair Bolsonaro pe Internet, adversarul său de stânga, Fernando Haddad, într-o favelă: cei doi finalişti ai primului tur în alegerile prezidenţiale din Brazilia şi-au jucat ultima carte sâmbătă pentru al doilea tur de scrutin, după trei săptămâni de campanie presărată de violenţe şi insulte.

Ultimele sondaje ale institutelor Ibope şi Datafolha, publicate sâmbătă seara, au arătat o scădere a avansului lui Jair Bolsonaro, candidatul extremei drepte la 54-55% din intenţiile de vot, faţă de 46-45% pentru Fernando Haddad, candidatul Partidului Muncitorilor (PT).

Jair Bolsonaro, candidatul extremei drepte, considerat marele favorit al prezidenţialelor, şi-a făcut din reţelele de socializare "maşina lui de război", având 15,4 milioane de abonaţi pe Facebook, Instagram şi Twitter. El a lansat la rândul său ultimele ofensive pe internet de la reşedinţa sa din Rio de Janeiro, dar schimbând radical tonul. Într-un mesaj pe Twitter, cel care nu şi-a ascuns niciodată admiraţia pentru anii dictaturii militare, s-a declarat dispus să "schimbe Brazilia", dar prin "apărarea legilor şi respectarea Constituţiei".

Născut la Glicerio, un orăşel din statul Sao Paulo, acest fiu al unor descendenţi de imigranţi italieni, şi-a început cariera în forţele armate, îmbrăţişând ulterior o carieră politică în Partidul Progresist (PP, de dreapta), unul din cele mai implicate în operaţiunea anticorupţie "Lava Jato" ( curăţenie expresă), iar apoi în Partidul Social-Liberal (PSL). La 63 de ani, militar în rezervă, atât grosier, cât şi rasist şi homofob, el încarnează candidatul "antisistem". Urând stânga şi în special PT, aflat la putere din 2003 până la mijlocului anului 2016, dar şi contestatar al dreptei tradiţionale, el a ştiut să capteze voturile celor sătui de actuala clasă politică.

Cel care se consideră drept un "Trump tropical" şi-a axat campania pe lupta împotriva insecurităţii. Pentru aceasta, el vrea să instituie o scădere a vârstei de penalizare de la 18 la 17 ani, o flexibilizare a legislaţiei asupra portului de arme.

Capitolul corupţiei este de asemenea foarte important în campania sa. Bolsonaro profită de scandaluri în care este implicat partidul de stânga pentru a-l decredibiliza pe Fernando Haddad.

Criticat pentru că s-a îndepărtat de cele mai sărace pături sociale, Fernando Haddad a mizat pe o ultimă mobilizare a acestui rezervor tradiţional de vot al Partidului Muncitorilor.

Cadru universitar, traducător din Karl Marx, licenţiat în drept, filosofie şi economie, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Sao Paulo (USP), acest bărbat de 55 de ani aparţine aripii moderate a Partidului Muncitorilor. Refuzând să califice Venezuela lui Maduro drept democraţie, acest fiu de imigranţi libanezi este considerat de analişti ca fiind un social-democrat. Dar inamicii săi, în special tabăra militanţilor lui Jair Bolsonaro îl văd mai degrabă drept comunist cu intenţia de a "venezueliza" Brazilia.

Preferat de fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva la 11 septembrie, după invalidarea candidaturii "tatălui săracilor" pentru corupţie, Fernando Haddad aşteaptă să iasă la rampă de aproape un deceniu.