Multe persoane au criticat, pe Facebook, după producerea cutremurului de magnitudine 5,8 în județul Buzău, faptul că nu au fost alertate prin sistemul RO-ALERT, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) precizând că acesta nu e menit să dea alerte anterior seismului, ci după, scrie Mediafax.

RO-ALERTFoto: Captura

"Ro-Alert , o bătaie de joc la adresa populatie , doar sa mai stoarcem niste bani ", a comentat un internaut, pe pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) .

"RO -ALERT doarme?", a întrebat retoric o altă persoană. "Unde sunt mesajele cu ro alert? Păi ce facem am investit bani degeaba???", a postat altcineva. "Vine si roalert, da mai târziu, după ora 8 cand ajung angajații. Acum nu avea cine sa apese butonul rosu, erau toti acasa la somn", a scris ironic un alt internaut.

”Sunteți buni ăștia de la RO ALERT, nu era vorba sa ne anunțați la timp ? ne spuneți acum dupa ce a fost cutremurul ? ne-ați înnebunit de nu știu câte ori pe zi cu acea notificare de teste si acum nimic ????", a criticat o altă persoană.

"Aplicatia RO-Alert ce anunta, evenimente de pe Marte...??? Stiu ca scuze se vor gasi mereu, dar adevarul e nimic nu functioneaza in tara asta...", a completat alta. "Ro-alert nu e pentru Cutremure, e pentru Tsunami, Uragane, Explozii nucleare d-astea de se întâmplă des în România", a comentat ironic un bărbat.

Reprezentanții IGSU au răspuns, precizând că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora. "Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)", a transmis Inspectoratul.

Un cutremur cu magnitudine 5,8 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în județul Buzău, zona seismică Vrancea, fiind resimţit puternic şi în Capitală. Aproximativ trei ore mai târziu, un nou seism a avut loc în zona Vrancea, având o magnitudine de 3,2.​