Avalanșă de critici, după cutremur: RO-ALERT, o bătaie de joc la adresa populației
"Ro-Alert , o bătaie de joc la adresa populatie , doar sa mai stoarcem niste bani ", a comentat un internaut, pe pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) .
"RO -ALERT doarme?", a întrebat retoric o altă persoană. "Unde sunt mesajele cu ro alert? Păi ce facem am investit bani degeaba???", a postat altcineva. "Vine si roalert, da mai târziu, după ora 8 cand ajung angajații. Acum nu avea cine sa apese butonul rosu, erau toti acasa la somn", a scris ironic un alt internaut.
”Sunteți buni ăștia de la RO ALERT, nu era vorba sa ne anunțați la timp ? ne spuneți acum dupa ce a fost cutremurul ? ne-ați înnebunit de nu știu câte ori pe zi cu acea notificare de teste si acum nimic ????", a criticat o altă persoană.
"Aplicatia RO-Alert ce anunta, evenimente de pe Marte...??? Stiu ca scuze se vor gasi mereu, dar adevarul e nimic nu functioneaza in tara asta...", a completat alta. "Ro-alert nu e pentru Cutremure, e pentru Tsunami, Uragane, Explozii nucleare d-astea de se întâmplă des în România", a comentat ironic un bărbat.
Reprezentanții IGSU au răspuns, precizând că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora. "Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)", a transmis Inspectoratul.
Un cutremur cu magnitudine 5,8 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în județul Buzău, zona seismică Vrancea, fiind resimţit puternic şi în Capitală. Aproximativ trei ore mai târziu, un nou seism a avut loc în zona Vrancea, având o magnitudine de 3,2.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
incurajat sa iti exprimi neputinta de informare in mod
insultator.
Utilitatea sistemului este DUPA, cand in cazul unui seism major alte sisteme de comunicare in masa pot fi cazute.
Mai este util sistemul si in cazul altor pericole mai localizate si la care poate exista un timp de anuntare mai mare: furtuni, grindina, viituri, accidente grave (de exp. chimice), actiuni militare sau acte teroriste, samd. Faptul ca s-au gasit cativa gigei panicati sa comenteze pe FB nu inseamna ca sistemul e inutil sau ca ei sunt buricul Pamantului si vai, nu i-a anuntat sistemul tocmai pe ei ca vine seismul de 5.8.
Arafat este este un exponent tipic al PSD-ismului inutil
- esti pe stradă, poți să te ferești de eventuale clădiri periculoase
- ești la casă, poți ieși în curte
- esti la bloc, la parte,mpoți ieși
- ești la etaj, te poți adăposti în locul dinainte stabilit : canat de ușă, ferit de mobilier, care se poate prăbuși
Nu ești anunțat, mori în pat cu un dulap în cap
La acest cutremur nu era necesară avertizarea, poate de la 6.5 în sus.
Dar, deh, ca să nu se creeze imbulzeala, numai UNII vor fi averizați...
Trebuie să fii idiot să te aștepți la așa ceva.
La ei cutremurul e la ordinea zilei. Japonezul e bine instruit în astfel de situații. Nu sare pe geam.
Românul nu e instruit, nu e disciplinat și nu prea îi place să gândească prea mult (e obositor, lui îi plac sloganurile: cuvinte scurte pe care să le înțeleagă tot omul).
Așa că românu se sperie și îți sare pe geam, fuge pe scări, fuge pe lift, se duce în fața blocului. Adică exact ce NU trebuie să facă!
Dar e mai simplu să insulți oamenii: te simți și tu mai special. Mai ales când folosești slogane simplu de reținut și repetat.
A fi o mare eroare anunțarea unui cutremur. Nu ai decât aproximativ 30 secunde sa întreprinzi ceva. Nu este timp. Oamenii ar ieși din apartamente. I-ar apuca cutremurul exact în locul cel mai vulnerabil al unui bloc, casa scărilor.
Daca se anunța prin Ro-Alert recentul cutremur, multa lume sarea pe geamuri de am fi avut victime mai numeroase ca în 4 Martie 1977.
Iau de bun ce le zice partidul, în frunte cu conducătorul suprem.
Ce să-i mai spui credinciosului, că sistemul nu trebuie să prevadă ci să anunțe? Că doar propagarea nu se face instant ca in Star Treck și că între momentul producerii și până îl simți, trece ceva timp.
Ce să-i mai zici de sezori plantați cât mai aproape de zonele epicentrale cu tradiție (că doar statistic astea se știu)? Ce să le mai spui?...
Sa zicem ca venea un cutremur ca aseara de maxim 6. Isi imagineaza ce s-ar fi intamplat daca 2 milioane de bucuresteni primeau mesaj pe tel cu 25 de secunde inainte? La 3 dimineata? Unii, buimaci sau panicati ar fi sarit pe geam, mai ales in blocurile cu bulina. Cutremurul nu omora pe nimeni, panica da!
Sau intr-o zi aglomerata la metrou? Nu ne omora cutremurul, ne omorau altii calcandu-ne in picioare.
Romanu' greu se lasa deranjat de ceva, iar cand o face, o face prost!
sistemul japonez de anuntare a cutremurelor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Earthquake_Early_Warning_%28Japan%29
lui nea google i-a luat aproximativ .03ms ca sa imi intoarca vreo 300 de mii de resultate, eu l-am ales pe primul care contrazice ca-m tot candelu mancat de astia doi in comentarrile de mai sus
Pagina despre care vorbesti tu zice asa:
"is a warning issued when an earthquake is DETECTED in Japan", iar un cutremur nu poate fi detectat inainte de a se produce! Arafat are dreptate, dar nu a stiut sa explice pe intelesul tuturor cum sta treaba cu cutremurele. O sa vina cei de la INFP si o sa lamureasca.
Daca 2 milioane de oameni needucati in privinta cutremurelor (spre deosebire de Japonia) afla in acelasi moment, noaptea, ca vine un cutremur si au maxim 25 de secunde sa iasa afara din bloc ce crezi ca se intampla?! Unde o sa-i prinda cutremurul? Exact, pe scari si in lift, asta daca nu se calca in picioare.
Degeaba ne dam toti destepti cu wikipedia, de data asta Calafat a avut dreptate. Iar romanii nu-s japonezi!
preventive majore(oprirea trenurilor, instalatiilor etc.) pentru care ai la dispozitie cateva secunde pana la un minut. Din epicentru pana la Bucuresti unda ajunge in cca. 25 secunde. Timp suficient sa iei o pastila de Betaserc.