Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, duminică dimineață, după cutremurul cu magnitudine de 5,8 din județul Buzău, că sistemul RO-ALERT nu este menit să transmită alerte înainte de cutremur, ci ulterior producerii seismului. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis că mesajele de avertizare sunt trimise populației în cazul în care există ”consecințe grave” ale seismului.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Încă de la început s-a explicat că sistemul RO-ALERT nu este menit să trimită alerte înainte de cutremur, ci ulterior", a declarat Raed Arafat, la Digi24, citat de Mediafax.

Și reprezentanții ISU București-Ilfov au arătat că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora. "Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)", a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Un cutremur puternic a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în România. Potrivit Institutului Național pentru Fizica a Pământului, cutremurul, care s-a produs la ora 03.38, a avut magnitudinea de 5,8 grade Richter. Seismul a fost resimțit puternic și în Capitală.