Europa este ca satul lui Asterix şi Obelix care trebuie ''apărat la frontierele sale naturale'', a declarat sâmbătă premierul ceh Andrej Babis, referitor la migranţi, în timpul unei vizite alături de preşedintele francez Emmanuel Macron la un muzeu din Praga, relatează AFP, citată deAgerpres.

Andrej BabisFoto: Agerpres/EPA

Andrej Babis a reamintit refuzul Cehiei de a găzdui migranţi, cu excepţia celor cu un contract de muncă. Cu toate acestea, el s-a declarat gata să contribuie la protejarea frontierelor Europei, despre care Emmanuel Macron a afirmat că este "un pas înainte".

"Republica Cehă are una dintre cele mai mici rate de şomaj din Europa", a spus Babis în limba franceză. "Toţi cei care vin în Cehia au un contract de muncă. Trebuie să puneţi în aplicare acelaşi sistem în Europa", a mai spus şeful guvernului ceh.

"Întotdeauna am spus, este ca satul lui Asterix şi Obelix. Europa trebuie apărată la frontierele sale naturale", a spus el după o plimbare pe podul Carol cu preşedintele francez.

"Suntem gata să creştem efortul nostru de solidaritate, să trimitem soldaţi, poliţişti, bani şi ne vom intensifica participarea", a mai spus el.

Declarându-se "un mare prieten al Franţei", unde şi-a petrecut o mare parte din copilărie, Andrej Babis a afirmat că intenţionează să se retragă acolo la bătrâneţe.

La sfârşitul turneului său de două zile în Slovacia şi Cehia, Emmanuel Macron le-a declarat jurnaliştilor că în ceea ce priveşte problema migranţilor, "lucrurile merg înainte". "Cred că conceptul de solidaritate obligatorie este un concept bun şi sper că vom avea rezultate", a declarat Macron.