Unul din patru cluburi din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu

de C.D.     HotNews.ro
Vineri, 26 octombrie 2018, 13:12 Actualitate | Esenţial


Discoteca
Foto: Pixabay
​Din aproape 1.200 de cluburi existente la nivel național, 280 funcționează fără deținerea autorizațiilor de securitate la incendiu, arată IGSU, care mai precizează că în ultimii 3 ani, 8.400 de avize și autorizații au fost emise. Amenzile acordate pentru nereguli sunt de peste 76 milioane de lei.  

„În ultimii trei ani, au fost emise peste 8.400 de avize și autorizații la cluburi și alte obiective cu aflux de persoane. Un număr de 117 obiective au fost închise de pompieri, iar alte aproape 350 și-au suspendat activitatea. Acțiunile preventive derulate la nivel național, în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2018, au fost orientate cu precădere asupra obiectivelor care înregistrează un aflux de persoane și pentru care sunt necesare măsuri sporite de securitate la incendiu. Astfel, inspectorii de prevenire au derulat 32.844 controale la cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unități turistice de cazare, precum și la cele de comerț și alimentație publică. În urma acţiunilor derulate în teren, au fost aplicate 22.607 amenzi, în cuantum de 76.162.500 lei. O mare parte dintre controalele în cluburi și alte localuri publice s-au realizat inopinat, preponderent în timpul nopții, pentru a fi constatate și înlăturate neregulile care ar fi putut pune în pericol viața ocupanților”, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, citat de Mediafax. 

Potrivit sursei citate, principalele deficiențe identificate de specialiștii în domeniul apărării împotriva incendiilor au fost: improvizații la instalația electrică, nemarcarea cu iluminat de siguranță a căilor de evacuare și a hidranților interiori, deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, neefectuarea lucrărilor de întreținere și de reparare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor.  

„Ulterior aprobării actului normativ care reglementează criteriile pentru aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționării (HG 915/03.11.2015), 117 dintre obiectivele verificate au fost închise pentru încălcări grave privind securitatea la incendiu. Cele mai multe obiective închise au fost din categoriile cluburi, discoteci, comerț și alimentație publică. Alte aproximativ 350 obiective au luat decizia proprie de a-și suspenda activitatea, întrucât nu erau îndeplinite cerințele de conformare la foc. Dintre obiectivele închise de către pompieri, doar 67 au fost redeschise, după ce au fost îndeplinite măsurile de siguranță pentru utilizatori și astfel a fost obținută autorizația de securitate la incendiu”, mai arată IGSU.  

De asemenea, după ce s-a modificat legislația privind obținerea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu, în perioada 2016 - 2018, s-au înregistrat, în fiecare an, creșteri ale solicitărilor în procente de până la 130% față de anul 2015. Pentru categoriile de construcții care înregistrează un aflux de persoane, au fost emise 8.486 avize și autorizații de securitate la incendiu (4.803 avize și 3.683 autorizații). Din evidențele inspectoratelor pentru situații de urgență, la nivel național există 58.279 cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unități turistice de cazare, de comerț și de alimentație publică, dintre care pentru 3.237 (6%) mai este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu. Celelalte obiective se regăsesc în situația în care și-au obținut autorizația sau în situația în care nu necesită obținerea acesteia. În ceea ce privește cluburile și discotecile, dintr-un total de 1.191 obiective aflate în evidențele unităților IGSU, un număr de 280 obiective (23,5%) funcționează fără deținerea autorizațiilor de securitate la incendiu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


749 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Legile Justitiei (Vineri, 26 octombrie 2018, 14:31)

    florinos [utilizator]

    Legile Justiției sunt mai importante altfel nu-mi explic pasivitatea PSD - ALDE.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by