Noul ambasador al SUA la Chișinău, Dereck Hogan, și-a preluat joi mandatul și a ținut să transmită un prim mesaj, în limba română, în care spune că admiră tenacitatea Republicii Moldova de a-şi consolida independenţa şi a construi o societate democratică, afirmând că SUA au fost întotdeauna un partener devotat. El mai spune că, împreună cu familia sa, abia așteaptă să se bucure de sarmale şi mămăligă și să viziteze podgoriile din Republica Moldova.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o limbă română aproape impecabilă, Dereck Hogan povestește că și-a dorit să devină diplomat încă din adolescență și că se simte onorat de postul de ambasador la Chișinău.

”Bună ziua, Moldova. Mă numesc Dereck Hogan şi sunt profund onorat să fiu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova într-o perioadă atât de importantă pentru relaţiile noastre bilaterale. Din adolescenţă am ştiut că vreau să devin diplomat.

În 1990 părinţii mei m-au înscris într-un program de vară pentru elevii interesaţi de afaceri externe, unde am avut ocazia să ascult doi diplomaţi americani vorbind despre contribuţia lor la încetarea Războiului Rece. În acel moment am decis să-mi concentrez studiile academice pe relaţii internaţionale, iar la 23 de ani am început cariera de diplomat.

Cele mai frumoase amintiri din copilăria mea sunt călătoriile cu maşina prin Statele Unite, când admiram bogăţia şi varietatea culturală din ţara mea. De atunci, am o profundă apreciere pentru unitate şi putere în diversitate. Republica Moldova la fel are o istorie şi o cultură bogată. Ştiu că cetăţenii Republicii Moldova vorbesc mai multe limbi printre care rusa, ucraineana, găgăuza şi altele. (transmite un scurt mesaj în limba rusă). ”

Diplomatul vorbește și despre viața personală și îi invită pe moldoveni să îl urmărească pe rețelele sociale.

”Sunt căsătorit cu Anny de 19 ani minunaţi şi avem o fiică adolescentă Hannah. Împreună suntem încântaţi să vizităm frumoasele podgorii, sate şi oraşe şi să ne bucurăm de tot ce oferă Moldova, inclusiv sarmale şi mămăligă. Nouă ne place natura precum şi activităţile în aer liber şi întotdeauna suntem gata de aventură. În calitate de ambasador, eu respect şi admir tenacitatea ţării dvs. de a-şi consolida independenţa şi a construi o societate democratică, stabilă şi prosperă. SUA au fost şi întotdeauna vor fi parteneri şi un prieten devotat al Moldovei. Vă rog să vă conectaţi cu mine prin conturile de Facebook, Instagram şi Twitter ale ambasadei şi să-mi comunicaţi ideile dvs despre modalităţile de cooperare”, a transmis Hogan.

Hogan este originar din statul Virginia și a activat în calitate de diplomat încă din anul 1997. În prezent, este secretar executiv adjunct al Departamentului de Stat al Statelor Unite, funcție pe care o deține din 2017.

Potrivit site-ului Casei Albe, noul amabsador este unul dintre specialiștii Departamentului de Stat pe zona Europei de Est, aflându-se în diferite misiuni în Federația Rusă sau Azerbaidjan, timp în care a demonstrat că posedă calități de lider și abilități de management, inovare și comunicare. Are studii la University of Pittsburgh (Universitatea din Pittsburgh) și Princeton University’s Woodrow Wilson School of Public and International Affairs (Școala de Afaceri Publice și Internaționale Woodrow Wilson a Universității Princeton).

El a fost desemnat de președintele american Donald Trump ca ambasador al SUA în Republica Moldova pe 24 iunie.