Agenda Avocatul Poporului: Legea referitoare la norme de convieţuire socială și legislaţia privind drepturile veteranilor de război

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 26 octombrie 2018, 2:20 Actualitate | Esenţial


Victor Ciorbea
Foto: Agerpres
Avocatul Poporului (AP) a formulat o excepţie de neconstituţionalitate privind prevederi din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată, potrivit Agerpres.

"Dispoziţiile legale criticate care stabilesc că organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social în mediul urban constituie contravenţie, dacă nu este comisă în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune aduc atingere principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii. Din definiţia contravenţiei reglementate la art. 2 pct. 27 din Legea 61/1991 republicată observăm că valoarea socială ocrotită este liniştea publică a locuitorilor, însă textul criticat asigură doar protecţia locuitorilor din mediul urban, excluzându-i pe cei din mediul rural", se arată în excepţia de neconstituţionalitate.

Conform acesteia, cetăţenii din mediul rural se găsesc în imposibilitatea de a cere protejarea liniştii publice; principiul egalităţii în drepturi din Constituţie presupune egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

În acelaşi sens este şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale prin care s-a statuat în mod constant că "violarea principiului egalităţii şi nediscriminării există atunci când se aplică un tratament diferenţiat unor cazuri egale, fără să existe o motivare obiectivă şi rezonabilă sau dacă există o disproporţie între scopul urmărit prin tratamentul inegal şi mijloacele folosite", se arată în excepţia de neconstituţionalitate.

Avocatul Poporului a anunţat, joi, că va prezenta Parlamentului şi Guvernului un raport cu propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei în domeniul protecţiei şi respectării drepturilor veteranilor de război.

Într-un mesaj postat pe Facebook cu ocazia Zilei Armatei Române, Avocatul Poporului afirmă că independenţa de stat, unitatea naţională şi integritatea teritorială nu ar fi fost posibile fără sacrificiul militarilor.

"În ziua de 25 octombrie gândurile mele se îndreaptă spre toţi cei care de-a lungul timpului au slujit în această instituţie fundamentală a statului şi a naţiunii române, dar mai ales spre teatrele de război unde unii dintre dumneavoastră luptă sub steagul ţării. Independenţa de stat a României, unitatea naţională şi integritatea teritorială nu ar fi fost posibile fără sacrificiul bravilor militari români. În cel mai scurt timp, Avocatul Poporului va prezenta Parlamentului şi Guvernului un Raport special care cuprinde propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei în domeniul protecţiei şi respectării drepturilor veteranilor de război. Gândurile mele se îndreaptă şi către văduvele de război. Infirmilor şi răniţilor pe fronturile de luptă le doresc linişte sufletească. Dumnezeu să vă aibă în pază! La mulţi ani!", se arată în mesajul amintit, potrivit Agerpres.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


191 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by