Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna consideră, în ceea ce privește decizia lui Toader în cazul lui Lazăr, că atâta timp cât un procuror șef poate fi revocat la ”aprecierea discreționară a unui om politic”, fie el și ministru al justiției, ”nu mai poate fi vorba de vreo independență”.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna s-au reunit în cadrul adunării generale convocate, joi, în contextul declanşării, de către Ministrul Justiţiei, a procedurii de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr, se arată într-un comunicat trimis presei, citat de Mediafax.

”Adunarea generală a procurorilor, în unanimitate a hotărât faptul că desfășurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, al cărui aviz are caracter consultativ, și fără a oferi un drept la apărare procurorului supus revocării nu ține seama nici de Rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de Criteriile de la Copenhaga, procurorii de rang înalt fiind trecuți practic sub controlul exhaustiv și nelimitat al ministrului Justiției, fiind desconsiderat rolul Consiliului Superior al Magistraturii în gestionarea carierei acestor magistrați. Cât timp un procuror șef poate fi revocat la aprecierea discreționară a unui om politic, fie el și ministru al justiției, nu mai poate fi vorba de vreo independență, fiind creată o influență politică excesivă”, se arată în comunicat.

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna susţine în unanimitate comunicatul pe care asociaţiile profesionale de magistraţi, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, l-au emis în spaţiul public, fiind de acord cu cele menţionate, potrivit sursei citate. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seara că declanşează procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.