România ar urma să recolteze în acest an între 14,5 şi 15 milioane tone de porumb, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cât va recolta Franţa, ceea ce înseamnă că România va prelua coroana de cel mai mare producător european de porumb, potrivit unei estimări a Asociaţiei generale a producătorilor de porumb (AGPM), citată de cotidianul Le Monde și Agerpres.
"Agricultorii francezi nu au reuşit să evite puterea românească. Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului sau, cel puţin, o domină...Nu este chiar o surpriză. Gurmanzii ştiu că, dacă polenta (terci din făina de porumb) este apanajul regiunii munţilor Apenini, acest fel de mâncare gustoasă poartă numele de mămăligă în Carpaţi. Dar investitorii din România nu se gândesc doar la apetitul compatrioţilor lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export", scrie Le Monde.
Publicaţia menţionată subliniază că producţia de porumb a Franţei a fost afectată de inundaţiile din primăvară care au întârziat plantarea. Apoi căldura din vară a uscat terenurile. În ciuda acestor condiţii climatice haotice, sectorul agricol francez a reuşit să limiteze daunele printr-un randament la hectar de 93 de chintale de porumb. Chiar dacă este vorba de o scădere faţă de cele 103 chintale obţinute în 2017, trebuie menţionat că anul trecut a fost vorba de o producţie istorică.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că România va fi şi anul acesta pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de porumb, confirmând totodată datele furnizate de publicaţia franceză, fără a oferi cifre exacte în acest sens.
"Ministerul Agriculturii confirmă ceea ce scrie publicaţie franceză. România va fi şi anul acesta pe primul loc la cultura porumbului, însă datele finale le vom furniza la încheierea recoltatului, întrucât până la această dată din suprafaţa însămânţată s-a recoltat 87%. Urmează să finalizăm recoltatul porumbului în următoarele săptămâni", a declarat, joi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
La sfârşitul lunii august, Petre Daea declara că România a avut anul acesta producţii record la grâu, porumb şi floarea-soarelui. În opinia şefului de la Agricultură, România este, rămâne şi va fi una dintre marile puteri cerealiere ale Europei, pentru că are condiţii extraordinare de climă şi sol pentru a realiza randamente mari.
De-aia renunta la o viata construita aici ca sa inceapa din nou, de la zero, in alta parte, de bine ce e pe plaiurile comunist-mioritice, unde nu avem spitale curate, dar distrugerea justitiei e prioritatea PSD.
daca ne luam doar dupa estimari, riscam sa estimam prea mult....si sa avem ditamai productia estimata si una mica realizata.
Iti dai seama ce insemna,daca in '90 ne "vindeam tara" si aveam peste tot intreprinderi ca Dacia,OMV etc.?
Capitalismul e greu de inteles pentru ex-bolsevici.
PS. Expertii s-a ascuns ?
Sa te iei de mana cu "asistat". Sau sunteti una si aceeasi persoana ?
Totusi, nu cred ca este unul singur, probabil ca mazeta, echideistantul, newlook, asistatul, tony_ruznacia, etc, sunt persoane diferite!
Si totusi si totusi VREAU DEMOCRATIE ! Singurul lucru care nu- vreau e SĂ NU FIM PROSTI cu DUIUMUL !! Cu legi cu tot, cu alegerile noastre cu tot . cu alte si alte ...lehamite !! DE CARE DAM DOVADA CU... CARUL !!t ca elvetianul trimite graul si porumbul la el acasa si ... si ... SI !!
Pamantul si productia apartine unor firme straine. Inclusiv subventia e de la UE pt UE. Ingrasamintele, semintele, pesticidele toate sunt din import. Utilajele sunt din import.
Noi doar suntem chiriasi pe pamantul nostru.
Nu are nimeni curaj sa spuna, poate se gasesc si ziaristi de investigatie, sa dea date publice cat pamant arabil a mai ramas in proprietate autohtona, va apuca plansul....cu sughituri.
Doar nouă fabrici de alimente şi băuturi sunt în top 500 exportatori din România. ...
Pentru acest an agricol însă, declinul este cuprins între 3 și 20% la toate culturile de bază.(exceptie porumbul)
Cum adica , cantitatea mare de porumb din Romania... suge porumbul din alta parte?
Sau capitolul vampirizare, se refera coloniile pe care le-a avut Europa... prin Africa de ex!
Cum poate porumbul produs in Romania sa vampirizeze Europa?!?!
In sens mai larg insa, avecm echivalenta: romani = cersetori, hoti = feraille! = bamipir = ceva de rau, in general.
Asa ca nu mai sunt necesare alte precizari ...
oricum, agricultura contribuie cu mai puțin din 5% la pib
United States: US$9.6 billion (32.3% of total corn exports)
Brazil: $4.6 billion (15.6%)
Argentina: $3.9 billion (13.1%)
Ukraine: $3 billion (10.1%)
France: $1.4 billion (4.8%)
Russia: $887 million (3%)
Hungary: $882.5 million (3%)
Romania: $826.2 million (2.8%)
Mexico: $488.1 million (1.6%)
South Africa: $473.1 million (1.6%)
Canada: $308.4 million (1%)
Serbia: $303.5 million (1%)
Paraguay: $244.6 million (0.8%)
Netherlands: $232.5 million (0.8%)
Poland: $215.6 million (0.7%)
http://www.worldstopexports.com/corn-exports-country/
Deci, mai usor cu "primii mamaligari" ...
E valabil pentru multe alimente :D
Daca vinzi la export si ti se intoarce sub produs finit de 10 ori mai scump atunci valoarea este = 1.
Daca produci aici in tara si exporti produse finite atunci valoarea lui =10.
Au fost multe cazuri in care mare parte in export a fost returnat pe motiv de neconformitate cu standardele.
Romania rurala e acea Romanie fara canalizare si cu toalete in fundul curtii.
Agricultori romanii nu mai sunt de multa vreme proprietarii pamantului lasat de stramosii lor. Si-au luat lumea in cap de foame si disperare si s-au dus robi la chipurile luminate din occident care ne invata democratie si ne urecheaza saptamanal, lasandu-si aici copiii si familiile cipartite.
Cei ramasi fac subansamble pentru masini de lux, platiti cu salarii de mizerie. Iar fondurile europene care cica le sunt destinate lor "pentru devoltare" nu le acceseaza cine chiar are nevoie de ele, ci parveniti si smecherasi cu pile la centru, care dau mai departe cat trebuie.
Asadar, profitul din productiile uriase de cereale va merge la export prin inginerii financiare. Tot acolo vor merge si produsele, noi fiind hraniti cu delicatese chinezesti si arabesti. Noi nu ne-am bucurat niciodata de darurile acestui pamant binecuvantat: cititi presa interbelica si amintiti-va infometarea comunista.
Ma intreb unde sunt oare desteptii care nu vad nicaieri resursele pentru care Romania e exploatata ca o colonie africana? Avem resurse uriase de energie si de productie industriala si agricola, dar nu mai suntem stapani pe nimic. Tara a fost vanduta pe bucati strainilor pentru obtinerea protectiei de toti cei care ne-au condus dupa 1989, fara nicio exceptie.
Doamne, oare noi cand ne vom bucura de darurile pe care ni le-ai dat? Si tu, poporul meu, oare cand te vei trezi din somnul cel de moarte?
Stii cat a exportat anul trecut? 65 miliarde de Euro!
Are rost sa mai continui? Nu! Tu tot nu intelegi! Numai Dumnezeu te va convinge cand te va chema la el! Daca nu ai ramas ateu, cum erai in 1989!
Ce puteai cumpara cu 10 miliarde atunci si ce poti cumpara cu 65 miliarde acum
2- datoria externa era 0 in 1989 acum e 100 miliarde + am vandut aproape toata tara, am vandut inclusiv o parte din poporul Roman la export.
Cu alte cuvinte exportam la fel si ne imprumutam pentru mancare, caldura si energeie...
Nu zic ca era mai bine atunci doar subliniez ca inca nu am scapat de comunisti...
- omul se refera la disparitia capitalului autohton in favoarea celui strain...un ex. vezi ce a patit porumboiu.
Faptul ca nu mai suntem proprietari si profitul se exporta eu zic ca este o problema . Se chiamă ca ai statutul de sluga in tara ta. Totusi peste 2 mil de oameni sunt platiti cu salariul minim pe economie , adica ..SLUGI
Legat de porumb pentru toti expertii de pe aici ..se chiama BIODISEL si aduce profit mai mare decat din malai .. fraierucilor.
Acum nu o mai ai.
Are un capitol intreg legat de circuitul porumbului in industrie si in alimentatie. O sa intelegeti mai multe legate de surplusurile de porumb.
E o lectura foarte interesanta si bine documentata.
Cred ca confunzi cu chestia aia care i s-a montat ca sa nu-l ploua in gat