Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean afirmă că „suntem în situații identice” atunci când vine vorba de revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi și noua cererea de revocare formulată miercuri seara de Tudorel Toader pentru procurorul general Augustin Lazăr.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

„Eu cred că eliberarea din funcție a lui Augustin Lazăr s-a hotărât în momentul deciziei CCR” prin care președintele României trebuie să semneze aceste cereri de revocare, iar atunci Tudorel Toader „a înțeles că poate să revoce când vrea procurorii șefi”, a spus acesta, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Augustin Zegrean a apreciat că ministrul Justiției pare că are „un target, are o țintă, de dat afară procurori și asta a făcut”.

Zegrean a precizat că cererea de revocare a lui Augustin Lazăr nu poate fi atacată la Curtea Constituțională, deoarece legea „îi dă dreptul (ministrului Justiției) să evalueze procurorul general”.

În schimb, fostul șef al CCR a notat că „prin toate operațiunile acestea CSM e dat de-o parte” deși este „o instituție cu atribuții prevăzute în Constituție”.

„Prin nesocotirea totală a avizului dat de CSM și la revocare și la propunerea e numire practic CSM e dat de-o parte într-un dispreț total”, a subliniat el.

Zegrean a lansat și un avertisment: „Să nu vă mirați ca dacă după revocarea lui (Augustin Lazăr) veți auzi oameni care cer anularea actelor întocmite în perioada în care era procuror general”.