Procurorul general, Augustin Lazăr, reclamă un demers de destabilizare a Ministerului Public din partea Ministrului Justiției, Tudorel Toader, ale cărui concluzii din raportul prin care propune revocarea procurorului general sunt „ziceri penibile”.

Augustin LazarFoto: Agerpres

„Raportul de evaluarea a procurorului general este răspunsul pe care Executivul înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția. (...) Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin Ministrul Justiției, înțelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiției din România. Cu privire al declarațiile ministrului Justiției îmi rezerv dreptul de a răspunde zilele următoare. Respectarea principiilor și valorilor constituționale a stat la baza mandatului meu”, a spus Lazăr, calificând concluziile din raportul lui Toader drept „ziceri penibile” și „exagerări”.

Procurorul general a precizat că în 36 de ani de carieră a primit doar calificativul „foarte bine” și nu a existat „nicio conspirație” între fostul ministru al Justiției, CSM și președinte așa cum insinuează Tudorel Toader când afirmă că nu au fost îndeplinite condițiile legale pentru numire.

„La sfârșitul anului trecut Inspecția Judiciară a efectuat un control: concluziile au fost pozitive. După mai puțin de un an, nemulțumit de concluziile IJ, dnul ministru înțelege să pună sub semnul întrebării competența. În acest an, evaluarea a fost efectuată de CSM, concluziile au fost pozitive. În condițiile în care atât controlul IJ cât și controlul CSM sunt pozitive, concluziile la care a ajuns ministrul justiției este un demers de natură a destabiliza Ministerul Public”, a spus Lazăr.

Augustin Lazăr a spus că nu îi este indiferent ce se întâmplă.

"Cum să facă dosarele dacă la fiecare câteva luni se destructurează o echipă de profesioniști care lucrează? După câteva luni e destructurată. Și această este o întâmplare, între ghilimele. Doresc să transmit un semnal ca oamenIi să aibă încredere în procurori. Constituția e a noastră, a tuturor. Vom rămâne fideli spiritului Constituției, în sensul de a reprezenta drepturile și libertățile cetățenilor. Vă rog să scuzați starea emoțională, dar nu mi-e indiferent ce mi se întâmplă, mă simt într-un moment special al carierei mele și al României. Iar făclia o să aibă surpriza trecând de la vechea generație la noua generație. Vom transmite făclia independenței magistraților. Și așa să ne ajute Dumnezeu", a spus Augustin Lazăr.

Procurorul general a făcut declarațiile cu lacrimi în ochi, iar la final a refuzat să răspundă vreunei întrebări, prima care s-a auzit din sală fiind legată tocmai de dosarul de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis și care s-ar fi aflat în dosarul său de candidatură la funcția de procuror general, așa cum a afirmat Tudorel Toader.

Cele mai importante declarații ale lui Augustin Lazăr:

- Cu doar două zile în urmă Comisia de la Veneția transmitea că independența procurorilor poate fi afectată de procedura de revocare. Raportul de evaluarea a procurorului general este răspunsul pe care Executivul înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția.

- Cu referire la conscluziile și exagerările vizibile și interesate îmi rezerv dreptul de a răspunde în zilele următoare.

- Discursul public a fost în conformitate cu jurisprudența CEDO. Am nu numai drepturi dar și obligația de a vorbi în apărerea ordinii de drept.

- La sfârșitul anului trecut Inspecția Judiciară a efectuat un control: concluziile au fost pozitive. După mai puțin de un an, nemulțumit de concluziile IJ, dnul ministru înțelege să pună sub semnul întrebării competențelor.

- În acest an, evaluarea a fost efectuată de CSM, concluziile au fost pozitive.

-În condițiile în care atât controlul IJ și controlul CSM sunt pozitive, concluziile la care a ajuns ministrul justiției este un demers de natură a destabiliza Ministerul Public.

- Sunt ziceri penibile.

- În zilele următoare voi preciza punctual cât de clare sunt exagerările ministrului Justiției. Vă voi da două exemple: mai întâi pentru liniștea celor care sunt interesați, procurorul pe care îl aveți în față a fost notat 36 de ani cu „foarte bine”. Conform legii, cine candidează, la ultima evaluare trebuie să fi avut „foarte bine”. E foarte ușor de înțeles că nu a fost nicio conspirație între fostul ministru, CSM și președinte că nu observă.

- Spune analiza că procurorul general nu a luat nicio atitudine, ba chiar a încurajat comportamentele de indisciplină. Din 16 sesizări pe care le-am făcut, două privesc procurori din DNA.

- De ce spun autorii acestei lucrări că procurorul general a încurajat aceste fapte?

- Le transmit cetățenilor României să aibă încrederi în procurori. Vom rămâne fideli spiritușui Constituției în sensul de a apăra ordinea de drept și drepturile și libertățile cetățenilor.

- Mă simt într-un moment special nu doar al carierei mele, ci un moment special al României.

-