Militarii români au concurat la probele finale de înot și la powerlifting la Sydney, acolo unde în aceste zile se desfășoară Jocurile Invictus, competiție dedicată soldaților răniți în teatrele de război. Vezi ce rezultate au realizat.

Ionut Butoi, la proba de inotFoto: Invictus Echipa Romaniei / Laurentiu Turoi

„Ziua a început cu probele de powerlifting, unde Valentin Ciolan-Uță a obținut un rezultat bun, reușind să împingă 142 de kilograme”, transmit delegații României la Sydney pe pagina de facebook Armata României.

„Tot astăzi au avut loc și finalele la înot, unde Eugen Bida a reușit să ocupe două locuri 4 - la proba de 50 de metri spate, respectiv la 50 de metri bras. Ionuț Butoi a ridicat din nou toată sala în picioare, fiind unanim încurajat în lupta sa cu urmările traumelor suferite în teatrele de operații. La proba de ștafetă, băieții noștri și-au dovedit spiritul de echipă, reușind o bună prestație. Felicitări tuturor celor care au participat astăzi la competiții! Bravo băieți!”, anunță membrii echipei deplasate în Australia.

Tot miercuri s-au desfășurat în paralel ultimele antrenamente pentru atletism și tir cu arcul înaintea sesiunilor de calificări ce vor avea loc mâine.

România a câștigat în noaptea de duminică spre luni prima medalie la Jocurile Invictus de la Sydney, competitție sportivă dedicată militarilor răniți în teatrele de operații. Plutonierul adjutant Dumitru Paraschiva a obținut medalia de bronz la canotaj in sală, la proba de rezistență.

Vezi un VIDEOREPORTAJ realizat de HotNews.ro despre militarii români care participă la jocurile Invictus:

Video realizat cu echipament Nikon.

----

Context:

Invictus Games” este un eveniment sportiv internaţional organizat din 2014 de Fundaţia Invictus Games, patronată de Prinţul Harry al Marii Britanii, pentru a încuraja și sprijini recuperarea fizică și reabilitarea militarilor răniți în teatrele de operații. Jocurile supranumite „olimpiada militarilor” cuprind mai mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu dizabilităţi: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la aparat special, haltere, ciclism, volei din şezut, înot, baschet şi rugby din scaunul cu rotile, golf şi hochei.

România se află în acest an la a doua reprezentare, după ce în 2017 la Toronto au participat 15 militari răniţi, la șase discipline sportive individuale - tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism şi înot. La acestea s-a adăugat, ca sport de echipă, volei din șezut. Ca rezultate, în 2017 lotul României a reușit să obțină patru medalii, dintre care una de aur (tir cu arcul pe echipe), una de argint (tir cu arcul simplu) și două de bronz, la canotaj și proba de 1.500 metri.

Acum, între 20 și 27 octombrie, la Sydney, în Australia, 15 militari români vor forma echipa României și vor concura la probele de tir cu arcul, atletism, canotaj de sală, powerlifting, ciclism, înot și volei din șezut. La jocurile Invictus de la Sydney vor participa militari răniți din 18 țări membre sau partenere ale NATO.