FOTO ​​În anul Centenarului, România vrea să vândă la fier vechi prima sa navă de război / UPDATE: MApN: „Nava nu va fi vândută. Căutăm soluții să o păstrăm în patrimoniul ministerului și punerea ei în valoare”

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 24 octombrie 2018, 17:18 Actualitate | Esenţial


Canoniera Eugen Stihi
Foto: rumaniamilitary.ro
Canoniera „Lt. Cdr. Eugen Stihi”, prima navă de luptă intrată în dotarea României Mari, este scoasă la vânzare la fier vechi, atrage atenția senatorul USR Nicu Fălcoi. Canoniera „Lt. Cdor. Eugen Stihi” a fost lansată la apă în 1916 în Franța, iar din 1920 a intrat în dotarea Marinei Române, participând la operații în perioadă interbelică și al Doilea Război Mondial și fiind în uzul Marinei până în 2004. În prezent, poate cea mai plină de istorie navă militară românească stă și ruginește în portul Mangalia, la 100 de ani de la terminarea Primului Război Mondial şi de la Marea Unire, deși ar putea fi amenajată ca muzeu.

„Uniunea Salvați România cere Guvernului să ia toate măsurile legale de a opri vânzarea, la fier vechi, a Canonierei Lt. Cdr. Eugen Stihi, prima navă de luptă intrată în dotarea României Mari. SC Romtehnica S.A., companie care se află în subordinea Ministerului Apărării Naționale, a urcat deja urcat pe platforma SEAP documentele de vânzare, la fier vechi, a navei”, transmite USR într-un comunicat.

“Faptul că în Anul Centenar, Guvernul României vinde la fier vechi prima navă de luptă intrată în dotarea României Mari este un afront adus miilor de soldați din Marina Militară care timp de 100 de ani și-au dat viața pentru țara lor. De asemenea, faptul că o navă simbol pentru istoria Armatei Române este vândută la fier vechi în loc să fie transformată într-un muzeu, arată, încă o dată, dacă mai era nevoie lipsa de cultură istorică a acestui guvern. Consider că este o totală lipsă de respect față de moștenirea pe care soldații Armatei Române ne-au lăsat-o. În loc să cheltuim sute de mii de euro pe chermeze festiviste, cu iz electoral, am face mai bine dacă sumele acestea ar fi folosite pentru recondiționarea unor certe simboluri ale României Mari, așa cum este cazul Canonierei Eugen Stihi”, transmite Senatorul USR Nicu Fălcoi, membru în Comisia de Apărare din Senat.

UPDATE 21:35 - MApN: Nava nu va fi vândută. Căutăm soluții să o păstrăm în patrimoniul ministerului și punerea în valoare a potențialului ei istoric

MApN a reacționat și transmite că ministrul Mihai Fifor a dispus „identificarea unei soluții care să permită păstrarea navei în patrimoniul ministerului, în condițiile permise de lege, în vederea punerii în valoare a potențialului ei istoric”. Până una alta, procedura de vânzare inițiată de Romtehnica va fi sistată.

„Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a dispus astăzi, 24 octombrie, Statului Major al Forțelor Navale, Direcției Generale Juridice a M.Ap.N. și C.N. Romtehnica S.A. identificarea unei soluții care să permită păstrarea navei în patrimoniul ministerului, în condițiile permise de lege, în vederea punerii în valoare a potențialului ei istoric”, transmite MApN într-un comunicat remis HotNews.ro.

„Până la identificarea și validarea legală a unei astfel de soluții, procedurile derulate de C.N. Romtehnica S.A. sunt sistate”, mai notează MApN.

---

Nava canonieră „Friponne” a fost construită la Lorient în Franța și lansată la apă în 1916. Nava a fost apoi vândută României în 1920 și denumită „Locotenent–comandor Stihi Eugen”.

Portalele Rumaniamilitary.ro și Romanian Navy Historic Ships (RNHS.info) publicau în luna iunie un amplu fotoreportaj cu nava canonieră așa cum zace ea azi la Mangalia și cereau salvarea navei printr-o Hotărâre de Guvern care să permită ca aceasta să poată fi pusă în valoare ca muzeu.Canoniera a fost în serviciul activ al marinei timp de aproape 90 de ani, din 1920 până în 2004, când a fost retrasă din serviciul activ, fiind dezarmată, tehnica de la bord fiind redistribuită către alte unităţi ale marinei.

Din 2004, timp de şase ani, nava a aparţinut Centrului de colectare tehnică de marină din subordinea Bazei Logistice Navale, urmând a fi tăiată şi dată la fier vechi. Abandonată practic, nava s-a degradat semnificativ.

În 2010 s-au executat lucrări menite a o menţine pe linia de plutire, iar între 2011 și 2013 nava a fost transformată în primă fază în poligon de instrucţie marinărească şi de vitalitate, cu scopul de a fi mai târziu amenajată ca navă muzeu.

Astăzi, nava este în organigrama Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Navale fiind încadrată cu un echipaj minim şi având alocate resursele necesare unei minime întreţineri.

O primă tentativă de transformare în navă muzeu a venit de la Primăria Mangalia care, în aprilie 2015, a adoptat Hotărârea Consiliului Local nr. 109 prin care se emitea acordul asupra trecerii navei din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Municipiului Mangalia, trecerea urmând a fi făcută în mod gratuit. În acest sens, urma să fie promovată o hotărâre de guvern care nu a mai venit niciodată.


Scurt istoric - Canoniera „Eugen Stihi”

După ce a fost vândută României în 1920, canoniera „Stihi” a avut misiuni de dragare a litoralului  românesc, iar apoi a fost navă-școală până în 1939.

Inițial, când a fost lansată la apă, canoniera avea motoare Sulzer Diesel de câte 450 CP fiecare, cu 30 de tone de combustibil ce permiteau o autonomie de 3.000 de mile marine la viteza de 10 noduri şi de 1.600 de mile marine la viteza maximă de 15 noduri. Armamentul era format din 2 tunuri de 100 mm, 2 mitraliere anti-aeriene şi un aruncător de bombe anti-submarin. Echipajul canonierelor se compunea din 50 de marinari.

Înainte de Război armamentul navelor a fost modernizat, instalându-se și două tunuri anti-aeriene semi-automate, înlăturându-se tunul de 100 mm din prova.

Istoria operativă a navelor canoniere, între care și Eugen Stihi, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial poate fi împărţită în câteva etape principale: operaţiunile de minare de la începutul războiului, operaţiuni în care canonierele şi navele puitoare de mine au deţinut rolul principal, bombardamentele aviaţiei sovietice de la începutul războiului, operaţiunile de convoiere desfăşurate cu precădere în 1942-1943 (cu intensitate maximă în 1943) şi evacuarea trupelor din Crimeea desfasurată în perioada 12 aprilie-14 mai 1944.

După 23 august 1944 sovieticii au purces la dezarmarea navelor și de preluare a forțelor românești, iar restituirea canonierei „Stihi” s-a făcut la Galaţi, în 12 octombrie 1945.

În 1958 nava canonieră „Stihi” a fost transformată de şantierul naval „1 Mai” în navă hidrografică și a fost folosită în acest sens până în 2004 când a fost scoasă din uz.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5745 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Pt ca Romania este condusa de dusmanii Romaniei: (Miercuri, 24 octombrie 2018, 17:36)

  Habermas [utilizator]

  Rusii, cu mana PSD.

  Am si eu o intrebare, o curiozitate:
  Oare unde sunt si ce fac toate rusoaicele sotii de cadre educate in URSS si intoarse in Romania sa implementeze invataturile sovietice (si urmasii/urmasele lor)?
 • +7 (7 voturi)    
  Da (Miercuri, 24 octombrie 2018, 17:44)

  mitg [utilizator]

  Acolo vom ajunge si noi daca nu ne punem pe o directie durabila si cu viziune.
 • +6 (12 voturi)    
  USR (Miercuri, 24 octombrie 2018, 17:53)

  europeanul2 [utilizator]

  Bravo USR!
  Ei sunt singurii care se gandesc la binele tarii in Parlament. Ma bucur ca am votat cu ei. Nu or fi ei cei mai versati in politica dar sunt condusi de bun simt si isi iubesc tara spre deosebire de comunistii impusi de Moscova acum 70 de ani si de care nu am mai scapat.
 • -6 (12 voturi)    
  dar (Miercuri, 24 octombrie 2018, 18:16)

  codrean [utilizator]

  sunt o multime de muzee la noi pe care nu le viziteaza nimeni dar a caror intretinere costa ! Cui i-o fi trebuind unul in plus? Sa se vanda la fier vechi si banii sa fie folositi la restaurarea Cazinoului !!!
  • +1 (3 voturi)    
   Iti dau cu "+" (Miercuri, 24 octombrie 2018, 19:23)

   Ion B [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   ca ai spus-o cu malitie.
   Adevarul este ca dupa '89 doar banu' la tescherea conteaza pentru aproape toate partidele politice. USR pare sa aiba constiinta, rest...praf si pulbere dupa ei.
  • +3 (5 voturi)    
   Istorie data la fier vechi (Miercuri, 24 octombrie 2018, 23:59)

   cosminbajescu [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Nu sunt vizitate muzeele din Romania pentru ca traim intr-o tara plina de habarnisti si ignoranti, pentru care finantarea unui muzeu este o cheltuiala inutila. Altii ar dori sa aiba o istorie ca a noastra, in timp ce noi o avem dar o aruncam la cos.
   • +4 (4 voturi)    
    se poate (Joi, 25 octombrie 2018, 5:55)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui cosminbajescu

    Este incompetenta si in acest sector.

    Muzeele pot fi chiar profitabile. Numai ca trebuie sa te ocupi de asta: sa faaci publicitate, sa organizezi cursuri, sa aduci spectacole.

    Dar lenea e mare.
    • +2 (2 voturi)    
     muzeele traiesc cu bani de la autoritatile (Joi, 25 octombrie 2018, 10:11)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     locale sau de la Min. Culturii. In Washington DC muzeele sunt gratis, deci de unde profit?? De la primarie...si cu toate astea sunt intretinute exemplar.
  • +2 (2 voturi)    
   eu am fost in SUA si am vazut muzee navale (Joi, 25 octombrie 2018, 10:09)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   in aer liber. Spre exemplu in Baltimore, chiar in port, exista un astfel de muzeu, unde am vazut o corabie (gen bricul Mircea), cateva corvete din al doilea razboi mondial si un submarin din timpul razboiului din Vietnam. Pretul la intrare era modic, de 1 dolar, insa amintirile mi-au ramas si acum.
   Trimiterea la fier vechi nu e o solutie....mai bine este sa il faca muzeu, putine tari au avut nave in primul razboi mondial.
   Bani de cazinou se pot gasi si din alte surse..
   • 0 (0 voturi)    
    e mai complicat de atat (Joi, 25 octombrie 2018, 16:58)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Ai vazut tu planul lor de venituri si cheltuieli?

    Nu ma indoiesc de fapul ca primesc, cele mai multe si subventii.

    Dar imi este imposibil sa cred ca traiesc doar din asta.

    Imensa majoritatea a muzeelor au cursuri pentru copii, abonamente, tot felul de mijloace de finantare.

    Un muzeu nu mai inseamna de mult doar un loc unde vii sa te uiti la exponate.

    O astfel de atitudine a condus la slaba finantare a multor muzee din Romania, care stateau doar sa astepte bani din subventii.

    Intre timp, chiar si in ROmania , aceasta etapa a fost depsita. Doar de unele muzee, evident.
 • +9 (11 voturi)    
  Centenarul.. (Miercuri, 24 octombrie 2018, 18:32)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  e doar un prilej pt. unii de a mai sifona bani de la stat.
  casele in care au locuit organizatorii Marii Uniri de la 1918, arata deplorabil, la fel si cladirea in care a activat ziarul Adevarul.
 • +1 (3 voturi)    
  Ciudat (Joi, 25 octombrie 2018, 4:58)

  lider [utilizator]

  Nu a fost vanduta de '' base''?
  • -2 (2 voturi)    
   aquila non capit muscam (Joi, 25 octombrie 2018, 10:13)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui lider

   Basescu a vandut nave mari, de zeci de mii de tone, nu s-a incurcat cu o nava de 5000-6000 tone. daca era mai mare, o lichida de mult.
 • 0 (2 voturi)    
  solutie (Joi, 25 octombrie 2018, 5:57)

  Dedalus [utilizator]

  Sa il dea in administrare unei asociatii de marinari militari pensionari sau ceva de acest gen.

  Nu stiu cat de profitabil ar fi, dar ar fi extraordinar pentru spiritul national (sau cum vreti sa ii spuneti).
  • -1 (1 vot)    
   ce sa faca pensionarii cu ea? (Joi, 25 octombrie 2018, 10:14)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Sa ii monteze aparate de citire a tensiunii in fiecare camera, si paturi de spital pe fiecare etaj?
   Solutia e sa o transforme in muzeu.
   • 0 (0 voturi)    
    mai pune si neuronii la treaba! (Joi, 25 octombrie 2018, 16:56)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Ca sa il transforme in muzeu, istetule!

    Nu este obligatoriu ca statul sa le faca pe taote.

    In plus, chiar si asa, statul ar putea da in administrare nava ca muzeu unor asemenea asociatii.

    Ca sa nu mai spun ca vei ajunge si tu batran si iti vei aminti de astfel de postari.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by