​Președinta UNJR, judecătoarea Dana Gârbovan, susține că Parlamentul ar trebui să adopte o lege prin care să se înființeze o Autoritate Națională de Interceptări, care să pună în executare toate mandatele de interceptare.

HotNews.roFoto: Hotnews

„​Soluția pe care Parlamentul trebuie să o adopte este să înființeze prin lege Autoritatea Națională de Interceptări, care să asigure punerea în executare a tuturor mandatelor de interceptare. În prezent există acel Centru Național de Interceptare a Comunicațiilor, aflat sub autoritatea SRI, centru care însă nu exista din punct de vedere legal, deoarece nu are o lege de înființare și funcționare, acesta fiind înființat printr-o hotărâre secretă a CSAT”, a declarat Dana Gârbovan, într-un interviu pentru Mediafax.

De asemenea, judecătoarea crede că ar trebui abrogată prevederea din OUG 6/2016 prin care SRI este „organ de cercetare penală specială”.

Înființarea unei Autorități Naționale pentru Interceptări se regăsește și între prioritățile prezentate de PSD pentru acest an și anunțate la Comitetul Executiv din septembrie. Ideea nu este una nouă, în 2016, Călin Popescu Tăriceanu anunțând un proiect de lege pe această temă.