Magistrații Tribunalului Prahova au decis, marți, achitarea tuturor inculpaților din dosarul Lukoil, decizia nefiind definitivă. Aceștia au fost acuzați de spălare de bani și folosirea cu rea-credință a creditului societății. În cauză a fost trimisă în judecată și Petrotel Lukoil Ploieşti.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit minutei instanței, judecătorii au dispus achitarea lui Bogdanov Andrey Iurevici, Raţă Andrei, Duţu Dorel, Vointsev Alexey, Kuzina Olga, Dănulescu Dan, S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploiești, LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, transmite Mediafax.

În acest dosar, Lukoil Ploiești nu s-a constituit parte civilă, iar Societatea de Investiții Financiare Muntenia a renunțat la pretențiile civile, mai arată minuta. De asemenea, instanța a dispus și revocarea sechestrului pe bunuri puse în acest dosar pe bunurile inculpaților.

Dosarul în care Lukoil şi reprezentanţi ai săi au fost acuzați de spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii a fost trimis în judecată în anul 2015, printre inculpaţi fiind Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Holdings Bvatrium, dar şi români şi ruşi din conducerea rafinăriei din Ploieşti.

Printre inculpaţi se numără Andrei Raţă, cetăţean moldovean, membru în Consiliul de Administraţie al S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, acuzat de folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, Dan Dănulescu, director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, suspect de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Dorel Duţu, contabil şef în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Alexey Voinstev şi Olga Kuzina, ambii cetăţeni ruşi care deţin funcţii de director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, Olga Kuzina fiind, de asemenea, suspectată de complicitate la spălare de bani.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în perioada 2011-2014, inculpaţii din acest dosar “în calitate de administratori şi directori generali ai S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, cu ştiinţă au folosit cu rea-credinţă bunurile şi creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele şi pe seama S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti a unor contracte de achiziţie de materie primă (ţiţei), precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie”.

Anchetatorii au spus, la acel moment, că în aceeaşi perioadă inculpaţii "cu ştiinţă" au folosit cu rea-credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membră a grupului Lukoil, în care aveau un interes direct sau indirect.