Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Camelia Marcu, consideră că operaționalizarea secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție va asigura protecția magistraților în fața eventualelor presiuni, sporind independența acestora.

Foto:

”Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă convingerea că noua structură specializată va contribui la asigurarea unei protecţii adecvate a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor, sporind garanţiile de independenţă ale acestora. Aceste garanţii sunt, în egală măsură, premise indispensabile pentru accesul justiţiabililor şi societăţii, în ansamblu, la un act de justiţie realizat doar în litera şi spiritul legii”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Potrivit sursei citate, CSM transmite că procedura de recrutare a magistraţilor procurori, numiţi în cadrul acestei structuri a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ”exclude orice ingerinţă exterioară sistemului judiciar”.

”Consiliul Superior al Magistraturii îşi va asuma în continuare derularea cu responsabilitate a procedurilor de numire a procurorilor în funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, potrivit dispoziţiilor legale”, se mai precizează în comunicat.

Astăzi a fost operaționalizată controversata secție de investigare a procurorilor și judecătorilor, înființată prin Legea nr. 207/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 pentru organizarea judiciară.

Adina Florea, propunerea ministrului Justiției pentru șefia DNA, avizată negativ de CSM, a fost aleasă marți de acest for în funcția de procuror-adjunct al secției.