Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, a declarat, luni, că asupra proiectelor Codului Penal și Codului de Procedură Penală, vor fi făcute „corecțiile necesare” în Legislativ, după publicarea motivărilor Curții Constituționale.

Florin Iordache si Liviu DragneaFoto: AGERPRES

„Vineri și sâmbătă au avut loc, la Veneția, dezbateri asupra celor două rapoarte. Vor apărea, în cursul zilei de astăzi, sau mâine, concluziile la cele două rapoarte, unul care vizează justiția, celălalt care vizează Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Eu am participat acolo și punctul de vedere pe care l-am exprimat și pe care vi-l spun și dumneavoastră este următorul. În ceea ce privesc Codul Penal și Codul de Procedură Penală, așteptăm hotărârile pe care CCR urmează să le dea în această săptămână, este vorba de Codul Penal. În ceea ce privește CPP așteptăm motivarea și în funcție de aceste două motivări și de punctele exprimare de Comisia de la Veneția vom face corecțiile necesare”, a declarat Iordache, citat de Mediafax.

Social-democratul a adăugat că în privința legilor justiței Comisia de la Veneția a fost dezinformată.

„În ceea ce privește cel de-al doilea raport care vizează legile justiției, nu s-a luat în discuție OUG 92, singura observație a fost că această ordonanță a ajuns foarte târziu, urmând ca în perioada următoare să operăm modificările în consecință. Singura observație față de raportul preliminar din vară a fost aceea că o serie de greșeli au fost corectate, cum a fost cea cu netemeinicia, care a fost o dezinformare a Comisiei de la Veneția”, a punctat Iordache.

Curtea Constituțională a României are termen pe 24 octombrie pentru propunțarea pe sesizarea PNL, USR, PMP și cea ÎCCJ asupra inițiativei legislative care aduce modificări Codului Penal.

Pe 12 octombrie, CCR a decis că un număr de 64 de dispoziţii din legea de modificare a Codului de Procedură Penală sunt neconstituţionale, în timp ce 31 de dispoziţii pentru care s-au ridicat obiecţii sunt constituţionale. Motivarea hotărârii Curții nu a fost publicată până în prezent de instituție.