Președintele comisiei parlamentare privind legile justiției, deputatul PSD Florin Iordache, a afirmat luni, la RFI, că nu vor fi preluate toate recomandările Comisiei de la Veneția și că piroritare sunt deciziile Curții Constituționale.

Florin IordacheFoto: Hotnews

Deputatul PSD Florin Iordache precizează că sunt două opinii ale Comisiei de la Veneţia: o opinie care vizează legile justiţiei şi o opinie care vizează Codurile Penal şi de Procedură Penală.

”Aşteptăm în zilele următoare publicarea celor două rapoarte, pentru că cel puţin în raportul care a vizat legile justiţiei au survenit anumite modificări în urma discuţiilor, iar în celălalt urmează să aşteptăm prioritar deciziile CCR”, a precizat Iordache.

Întrebat dacă toate recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi preluate, parlamentarul a răspuns: „Nu, bineînţeles că nu. Eu am spus şi acolo că spre exemplu o recomandare pe care Comisia de la Veneţia a insistat a fost cea cu secţia specială şi am spus că în nici un caz această recomandare nu poate fi preluată, mai ales acum când s-a demonstrat că peste jumătate din magistraţii din România au avut dosare, această secţie îşi dovedeşte utilitatea”.

Florin Iordache se arată dezamăgit de Comisia de la Veneţia: „Am fost dezamăgit, pentru că s-au antepronunţat şi am cerut un singur lucru: haideţi să aşteptăm şi deciziile CCR, nu putem asculta numai un singur punct, al dvs., haideţi să vedem şi ce spune Curtea şi atunci dintre cele două, pentru că prioritar pentru noi sunt deciziile CCR, vom alege cea mai bună soluţie. S-a văzut că şi în primul raport care a vizat legile justiţiei au fost foarte multe greşeli, care apoi au fost recunoscute şi modificate”.

Întrebat cine ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru bulversarea sistemului judiciar, deputatul PSD a răspuns: „Păi, până la urmă, Parlamentul este singura autoritate în România, care poate modifica o lege (...). Până la urmă, legile se fac şi se desfac în Parlament, nici o lege nu e perfectă. Atâta timp cât avem o opinie, ne-o exprimăm aici, în Parlament. Nu cred că opiniile trebuie exprimate altundeva”.

Deptutatul nu a putut preciza dacă PSD va participa la eventualele consultări de la Cotroceni pe tema justiţiei.”Repet, nu ştiu. Să vedem cum sună, dacă va fi o invitaţie din partea preşedintelui. Majoritatea cererilor preşedintelui la CCR au fost respinse de CCR. Pentru mine important este opinia exprimată de CCR asupra proiectelor de legi, în concordanţă şi cu legile şi tratatele internaţionale (...). Nu am văzut până acum o comunicare sau dorinţa de comunicare din partea preşedintelui. Nu am văzut decât critici din partea preşedintelui. Nu este normal să critici propria ţară tocmai la Bruxelles”, consideră parlamentarul.