Ministrul Justiției Tudorel Toader, care se află în concediu de odihnă după ce Comisia de la Veneția a criticat legile justiției, iar președintele Iohannis i-a cerut demisia, insistă pe Facebook că forul european nu a luat în discuție și prevederile OUG 92/2018 de modificare a acestor legi, un astfel de aviz urmând să fie adoptat abia în decembrie. Toader anunțase că mesajul său va fi șters de pe rețeaua socială peste o oră, ceea ce s-a întâmplat. În schimb, ministrul justiției a publicat un nou mesaj legat de Comisia de la Veneția.

Tudorel ToaderFoto: Facebook - Tudorel Toader

UPDATE Tudorel Toader a șters și cel de-al doilea mesaj, postând un al treilea, despre care susține că va fi șters într-o oră.

”Răspuns pentru cei care nu vor sa priceapă: Nu poți să te declari împotriva pensionării aniticipate a magistraților la 20 de ani de activitate, dar și împotriva OUG fără de care soluția legislativă ar fi intrat în vigoare în ziua urmatoare! PS: Mesajul va fi șters peste o oră!", a scris Tudorel Toader, peFacebook.

UPDATE: După ce a șters mesajul inițial, ministrul justiției, care este și membru al Comisiei de la Veneția, a publicat o nouă precizare.

”Un membru titular al Comisiei de la Veneția nu poate să vorbească în numele Guvernului din care, eventual face parte - în caz contrar, ar participa într-o dublă calitate!”, a spus Toader.

Anterior, el a transmis că toate criticile formulate săptămâna trecută de forul european nu vizează OUG 92/2018 de modificare a justiției.

”Răspuns pentru cei ce nu vor să înțeleagă: Comisa de la Veneția nu a luat în discuție modificările survenite prin OUG pentru modificarea legilor justitiei. Un astfel de aviz ar urmă să fie adoptat la plenară din decembrie 2018! PS: mesajul va fi șters peste o oră!”, a scris Toader.

Toader a participat, săptămâna trecută, la plenara Comisiei de la Veneția, unde s-au dezbătut codurile penale. La scurt timp, Klaus Iohannis i-a cerut ministrului demisia, spunând că prevederile din Ordonanță sunt "un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate" ale ministrului Tudorel Toader, motiv pentru care acesta trebuie să își prezinte demisia.

Tudorel Toader a susținut, după ce Iohannis i-a cerut demisia, că modificările codurilor au survenit în Parlament, pentru că la Ministerul Justiției au fost elaborate doar proiectele de lege pentru aceste modificări. Toader a mai spus că Președintele ar trebui să știe aceste aspecte.