Administrația Trump intenționează să limiteze definiția genului astfel încât noțiuna de transsexual să fie eliminată, potrivit unui document oficial prezentat de New York Times. Administrația americană ar urma să definească genul ca o condiție biologică, care nu poate fi schimbată, determinată de organele genitale cu care s-a născut persoana respectivă, definiție care reprezintă cea mai drastică măsură a guvernului în încercarea de a reveni asupra unor drepturi civile acordate până acum persoanelor transsexuale.

Donald TrumpFoto: Flikr

O serie de decizii luate de administrația Obama au dus la o definire mult mai permisivă a conceptului juridic astfel încât aceste persoane să poată beneficia de programe federale, inclusiv în domeniul educației și sănătății. Practic, vechea administrație recunoștea genul ca fiind o alegere a individului și nu ceva determinat de sexul cu care s-a născut.

Noua politică a dus la o serie de dispute privind utilizarea toaletelor sau a altor spații publice.

Conservatorii, în special creștinii evangheliști, au fost extrem de nemulțumiți.

Departamentul susține în documentul citat că agențiile guvernamentale au nevoie să adopte o definiție uniformă și clară a genului, determinată de termeni biologici fără echivoc, bazată pe date științifice și obiective. Astfel, este propusă definiția sexului masculin sau feminin, care nu poate fi schimbat și care este dat de organele genitale cu care s-a născut persoana.

Măsura ar afecta 1,4 milioane de americani care s-au declarat transsexuali.

Tot administrația Trump a fost cea care a dispus interzicerea recrutării persoanelor transsexuale în armată, decizie blocată de judecători.