Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, la Bruxelles, cu preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, potrivit unei informări a Administraţiei Prezidenţiale, în contextul vizitei pe care şeful statului român a făcut-o, joi după-amiază, la noul sediu al Reprezentanţei Permanente României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles, unde a avut şi o întâlnire cu angajaţii instituţiei.

Iohannis si Joseph DaulFoto: Administratia Prezidentiala

Preşedintele Klaus Iohannis a participat joi la Bruxelles la summitul de toamnă al Consiliului European şi va lua parte în continuare la lucrările cele de-a 12-a reuniuni Asia-UE (ASEM).

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației prezidențiale, discuțiile șefilor de stat și de guvern s-au concentrat pe procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar în ciuda negocierilor intense, acordul de retragere nu a fost finalizat.

”Șefii de stat și de guvern au reafirmat sprijinul față de negociatorul șef al Uniunii, susținând în continuare toate demersurile sale pentru a încheia un acord de retragere, în cadrul definit de orientările aprobate de Consiliul European. De asemenea, în cadrul discuțiilor a fost reiterată determinarea de a păstra unitatea celor 27 de state membre în această fază finală a negocierilor cu Marea Britanie. Totodată, a fost afirmată disponibilitatea de a convoca o reuniune extraordinară a Consiliului European la momentul la care negociatorul șef va informa asupra unor progrese decisive în negocieri”, arată comunicatul.

De asemenea, în cadrul summitului, s-a discutat pe tema migrației, mai exact pe evoluțiile viitoare în direcția întăririi cooperării cu statele terțe de origine și de tranzit, în vederea dezvoltării unor parteneriate cuprinzătoare cu acestea și au reconfirmat sprijinul pentru o abordare cât mai amplă a acestui fenomen.

Președintele a subliniat importanța pe care țara noastră o acordă măsurilor de eficientizare a returnării persoanelor aflate în situație de ședere ilegală pe teritoriul statelor membre, exprimând susținerea pentru adoptarea propunerii legislative aflate în negociere pe acest subiect, la acest moment.

De asemenea, a fost abordată tema prevenirii radicalizării și terorismului.

”Președintele Klaus Iohannis a subliniat că prevenirea și contracararea radicalizării și a terorismului trebuie să rămână printre preocupările prioritare ale statelor membre și a reafirmat sprijinul țării noastre pentru demersurile și eforturile în plan european pentru consolidarea rezilienței Uniunii în fața amenințărilor hibride și atacurilor cibernetice. În acest context, Președintele României a susținut avansarea discuțiilor privind propunerile recente ale Comisiei Europene vizând eliminarea conținutului terorist online, precum și pentru promovarea unui set de măsuri de răspuns la atacurile cibernetice”, arată documentul citat.

În privința relațiilor externe ale Uniunii, liderii europeni au convenit asupra importanței implementării Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, precum și asupra dorinței de înregistrare a unor progrese substanțiale în implementarea obiectivelor în domeniul schimbărilor climatice la reuniunea COP24, de la Katowice, din 2 decembrie 2018.

În cadrul Summitului Euro în formula UE 27, șefii de stat și de guvern au discutat despre stadiul negocierilor privind consolidarea Uniunii Economice și Monetare în prezența președinților Eurogrupului, domnul Mário Centeno, și Băncii Centrale Europene, domnul Mario Draghi. S-a făcut o trecere în revistă a pașilor întreprinși de la Summitul din iunie 2018, cu accent pe reforma Mecanismului European de Stabilitate (ESM) și pachetul privind reducerea riscurilor în sistemul bancar, în pregătirea unei discuții mai extinse la viitorul Summit Euro din luna decembrie a acestui an.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat că procesul de consolidare a Uniunii Economice și Monetare este de interes pentru toate statele membre UE, generând un impact considerabil atât asupra statelor membre ale Zonei Euro, cât și asupra celor care nu au aderat încă la aceasta și a adăugat că România sprijină acest proces de consolidare și urmărește îndeaproape dezvoltările și inițiativele legate de Zona Euro, având în vedere obiectivul țării noastre de aderare la Zona Euro cât mai curând posibil.

Președintele României a subliniat nevoia promovării unei abordări unitare la nivelul Uniunii în deciziile legate de Uniunea Economică și Monetară și Uniunea Bancară, întrucât este esențială aprofundarea convergenței nu numai în interiorul Zonei Euro, ci în întreaga Uniune Europeană, în vederea consolidării unei Uniuni cât mai puternice și coezive pentru viitor.