Autoritățile au apelat la stimularea găsirii de cadavre de suine, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Petre Daea. Acestea oferă 225 de lei celor care identifică resturi de porci mistreți în păduri și 65 de lei pentru resturile identificate de la porci din gospodării, relatează Mediafax.

Petre DaeaFoto: Agerpres

„Este vorba despre 225 de lei pentru identificarea resturilor de mistreți și 65 de lei pentru identificarea resturilor aruncate de la porcii domestici, dacă se găsesc undeva, pentru că iată, ați văzut și dumneavoastră, că la Teleorman, într-o pădure, s-au găsi aceste resturi de animale, ceea ce nu este deloc bine și trebuie să avem ochi peste tot”, a declarat ministru Agriculturii, Petre Daea.

Oficialul MADR spune că Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA) a apelat la această formă de stimulare, în încercarea de a împiedica răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA).

„Se apelează cu această măsură de către ANSVSA și este instituția care răspunde de aceste mecanisme, în așa fel încât să fim acoperiți cu toate măsurile posibile, pentru a putea pune stavilă unui asemenea virus care ne crează probleme astăzi în România”, a precizat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a detaliat că Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară din Teleorman va cere autorităților să înceapă o anchetă pentru a identifica modalitatea prin care resturile de animale au ajuns în pădure, deoarece „nu era o crescătorie acolo și nu aveau cum să ajungă în acel loc”.

În privința despăgubirilor pentru persoanele cu animale afectate de PPA, oficialul a precizat că, până în prezent, s-a dispus la plata a peste 7.500 de dosare din cele peste 8.100, urmând ca restul gospodăriilor să primească banii în cel mai scurt timp.

Marți, ANSVSA a confirmat PPA în județul Teleorman, la probele prelevate dintr-un cadavru de porc găsit într-o zonă situată în extravilan. „Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezența virusului acestei boli în probele prelevate din resturi de cadavru de porc (os lung) găsite într-o zonă situată în extravilan (pădurea Slobozia Mândra). Ancheta epidemiologică este în desfășurare”, au menționat reprezentanții Autorității.